סטארט-אפ ניישן בבריאות: הפתרונות הישראליים שיעזרו לטפל בקורונה

בדיקות קורונה מהירות, פתרונות לטיפול במחלה ובהשפעה שלה על הריאות ועוד הוצגו היום (ב') בוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת

אומת הסטארט-אפ לטובת המאבק בקורונה. צילום אילוסטרציה: BigStock

היכולות הטכנולוגיות של המוח הישראלי לסיוע לטיפול בקורונה, או לפחות חלק מהן, הוצגו בדיון שהתקיים היום (ב') בוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת. בפני חברי הוועדה, בראשות ח"כ עינב קאבלה, וכן שר המדע והטכנולוגיה, יזהר שי, ומנכ"לית המשרד, שי לי שפיגלמן, הופיעו שורה של נציגי חברות ישראליות, שמבצעים מחקרים ואף פיתחו פתרונות שמאפשרים לייעל את תהליכי הזיהוי של חולי קורונה, מערכות שמאפשרות לבצע בדיקות במקומות הומי אדם ומחקרים פורצי דרך.

חלק מהפתרונות, כמו מערכות חכמות ויעילות לבדיקה מהירה של קורונה, כבר מיושמים באירופה ובארצות הברית, אבל עדיין לא קיבלו את האישורים הנדרשים ממשרד הבריאות הישראלי.

תוצאות בדיקות קורונה – בתוך רבע עד קצת יותר מחצי שעה

אופיר קליין, מנכ"ל BD, הציג מכשיר שמאבחן את נגיף הקורונה בתוך רבע שעה. החברה קיבלה לפני כמה חודשים את אישור האיחוד האירופי לשווק את הבדיקה שלה ברחבי היבשת, וכן את אישור ה-FDA לשיווקה בארצות הברית. המכשיר טרם אושר על ידי משרד הבריאות הישראלי ולדברי קליין, בחברה מצפים לקבל אותו בימים הקרובים. הוא ציין כי BD וידאה שכאשר המכשיר ייכנס לייצור המוני, ישראל תזכה לעדיפות.

ד"ר עמירה שרון מהתעשייה האווירית תיארה את שיתוף הפעולה של החברה עם גורמים שונים כדי לסייע במציאת פתרונות למאבק בקורונה. עד היום, אמרה, התעשייה האווירית הייתה מעורבת ב-30 מיזמים, וארבעה מהם כבר בשלים, כמו מערכת לאבחון חולים מרחוק, שמסייעת לצוותים הרפואיים שצריכים להיות ליד החולים בקורונה. לדבריה, הנתונים נאספים ממאות מקורות מידע של מערכות רפואיות ומנותבים לחמ"לים בבתי החולים, שנמצאים מחוץ למחלקות הקורונה.

פתרון אחר, שהוצג על ידי מדיפסט, מטפל בקיצור שרשרת ההדבקה באמצעות זיהוי בתוך שניות של כל מי שהיה בסביבת מאומת בקורונה. לפי החברה, הדבר נעשה מבלי לפגוע בפרטיות. הזיהוי מתבצע באמצעות סריקת ברקוד כשאדם נכנס למקום הומה אדם. הפרטיות נשמרת בכך שהמידע נמצא רק אצל מי שאחראי על אותו מקום. במדיפסט אומרים שבכך יקוצרו החקירות האפידמיולוגיות באופן משמעותי, ויימנעו חלק מההדבקות והתפשטות הנגיף.

פתרון נוסף שהוצג הוא טכנולוגיה מהירה לביצוע ספירת דם בקהילה, במקום לשלוח את הבדיקה למעבדות. הפתרון כבר מוכר ומשווק בעולם, אלא שגם במקרה זה, לא ניתן לו האישור הישראלי.

ד"ר צבי מרום, מנכ"ל באטם, הציג בדיקות PCR מהירות בשדות תעופה, שפיתחה מחלקת הביומד של החברה. הפתרון מאפשר להציג את התוצאות בתוך 34 דקות, תוך שהוא מספק רמת אמינות גבוהה.

פעילות ממשלתית ואקדמית

שר המדע ומנכ"לית משרדו סיפרו על הפעילות של צוות מומחים ויועצים שמעודד מחקרים שנועדו להקל את התמודדות עם התחלואה ולמנוע סגרים נוספים. "המחקרים מוגשים לחברי קבינט הקורונה ומשמשים בסיס לקבלת החלטות בנושאים של פתיחת המשק והתמודדות עם הנגיף", אמר שי.

הוא ציין כי הצוותים עובדים בשיתוף פעולה עם גופים שונים כדי לייצר פלטפורמות שקופות לציבור, במטרה להגביר את האמון בממשלה. שפיגלמן אמרה כי "הוצאנו 100 קולות קוראים למחקרים ובקרוב נקים קהילת חוקרים, שישתפו מידע ויסייעו למציאת פתרונות מהירים".

שרון יגור קירל, מנהלת מדעית במשרד המדע, סיפרה על מספר מחקרים שקשורים לתחום הבדיקות. בין היתר, היא ציינה מחקר שבוצע באוניברסיטת בר אילן, שמאפשר בדיקת רמת החמצן הדם בדרך מקורית – על בסיס הקרנת לייזר לעינו של הנבדק.

פתרון נוסף מבר אילן שהיא הציגה הוא קיט סרולוגי לבדיקה מהירה לזיהוי חשד לנשיאת נגיף הקורונה. כמו כן, היא סיפרה על מאמץ למציאת תרופות שמטפלות בהשפעות של הנגיף על הריאות, שמקורו בטכניון, והוא מכיל רכיבים של שרימפס. עוד פתרון שיגור קירל הציגה פותח במכללת עזריאלי – או, בשמה המלא, עזריאלי – מכללה אקדמית להנדסה. מדובר בפיתוח בכפפה אנטי ויראלית על בסיס צמח הלוקוס.

בסיכום הדיון אמרה ח"כ קאבלה כי הפתרונות שהוצגו בפני הוועדה מרשימים, ויש לקוות שייעשה בהם שימוש גם בישראל.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים