טייס אוטומטי כירורגי: למה כדאי לשלב בינה מלאכותית בחדר הניתוח?

מאמרו של ד"ר יוסי נתן מרחיב על היכולות מרחיקות הלכת של ה-AI והפוטנציאל שלה בכל הכרוך בשינוי עולם הבריאות וייעול טיפולים רפואיים מצילי חיים ● למשל - הידעתם כיצד ה-AI משנה את הניתוח הרפואי?

ד"ר יוסי נתן מייסד, נשיא ומנהל רפואי, פורסייט רובוטיקס.

בינה מלאכותית פוגשת אותנו בפעולות רבות ביומיום — בין אם זה חיפוש בגוגל שמשלים את השאלות שלנו, או ChatGPT שמסייע לנו לנסח מיילים. ואולם ה-AI לא רק מקלה על משימות אינטלקטואליות יומיומיות, יכולותיה מרחיקות לכת הרבה מעבר לכך, ויש לה פוטנציאל לשנות את עולם הבריאות ולייעל טיפולים רפואיים מצילי חיים.

בינה מלאכותית תורמת רבות לעולם הרפואה בזכות היכולת ליצור רצף של החלטות מורכבות מותאמות סיטואציה — מדויקות, מהירות וחסכוניות. לבינה המלאכותית אין עדיין את כל היכולות של האדם. העתיד של הרפואה אינו האדם מול המכונה, אלא האדם והמכונה יחד, בשותפות שתשנה את פני הרפואה, כפי שאנו מכירים אותה.

"מערכת ניתוח רובוטית, הלומדת מאלפי פרוצדורות שונות, יכולה לזהות טכניקות חדשניות ויעילות יותר. ניתן אף לדרוש ממערכת רובוטית להעתיק שיטת ניתוח מסוימת ברמת דיוק של רופא ספציפי.

כיצד ה-AI משנה את הניתוח הרפואי?

מוח קולקטיבי – רופאים מומחים משקיעים שנים בלמידה ובשיפור מיומנויותיהם. הם צופים במאות ניתוחים כדי להבין שיטות שונות ולבחור את הטכניקות הטובות ביותר, אך מוגבלים ביכולת האנושית לקלוט ולעבד מידע. באמצעות כלי AI, המסוגלים לעבד כמויות עצומות של מידע, ניתן לפתח מערכות ניתוח רובוטיות עם יתרונות על-אנושיים. לרוב AI אינה מוגבלת בזמן או בזיכרון – היא יכולה לעבד אלפי הקלטות של ניתוחים ולזכור את הניתוח הראשון באותה רמת דיוק כמו את האחרון.

בינה מלאכותית משנה גם את האופן שבו רופאים לומדים ומשכללים את כישוריהם, מהכשרת רופאים צעירים ועד הנגשת ידע למנתחים במדינות מתפתחות.

מובן כי לבינה מלאכותית יש עוד מה ללמוד מהאדם, כמו למשל הבנה של העולם הפיזיקלי ומוטוריקה עדינה, אך מערכות AI ילכו וישתפרו עם דורות חדשים של אלגוריתמים.

חושים של רובוט – למערכת רובוטית בחדר ניתוח יש הרבה יותר מידע בכל רגע נתון מאשר לרופא, כמו גם זמני תגובה טובים יותר. לדוגמה: במקום שתי עיניו של האדם, למערכת הממוחשבת יש מספר מצלמות איכותיות המספקות מידע ויזואלי רב-ערוצי, עם פוקוס תמידי, וזאת כמובן בלי להתעייף. כיום, מצלמות זעירות יכולות אף להיכנס לגוף האדם. האתגר המרכזי הינו שלרובוטים עדיין אין יכולת מישוש מפותחת כמו החישה באמצעות העור האנושי, והדבר נדרש להרגשת כלים ונגיעות עדינות.

יכולה לחולל בתחום הרפואה שינוי חיובי במיוחד. הבינה המלאכותית.

יכולה לחולל בתחום הרפואה שינוי חיובי במיוחד. הבינה המלאכותית. צילום: אילוסטרציה. Shutterstock

זיהוי דפוסים חדשים – AI מציידת את המנתחים בפרספקטיבה חדשה, שיכולה להוביל לגילוי שיטות ניתוח פורצות דרך וקביעת סטנדרטים רפואיים חדשים. באמצעות ניתוח נתונים מכל רחבי העולם, הבינה המלאכותית מסוגלת לפרוץ גבולות של טכניקות מבוססות. מערכת ניתוח רובוטית, הלומדת מאלפי פרוצדורות שונות, יכולה לזהות טכניקות חדשניות ויעילות יותר. ניתן אף לדרוש ממערכת רובוטית להעתיק שיטת ניתוח מסוימת ברמת דיוק של רופא ספציפי.

הפחתת העומס הקוגניטיבי והפיזי – ניתוח אורך שעות ארוכות, והעייפות היא אויב מסוכן בחדר הניתוח. בדומה למערכות הטייס האוטומטי המתקדמות בעולם התעופה המסחרית, מערכות AI בחדר הניתוח יכולות לשמש כ"טייס אוטומטי כירורגי" – לא להחליף את המנתח, אלא לתמוך בו ברגעים קריטיים.

AI יכולה להפחית משמעותית את הלחץ שבו מצויים מנתחים. בנוסף התאמת הפעולות למצבו הייחודי של כל מטופל חוסכת זמן יקר ומפחיתה את העומס הקוגניטיבי על הרופא, מה שמאפשר לו לבצע יותר ניתוחים ברמת ביצוע גבוהה יותר.

ה-AI יכולה גם לשפר את ארגונומיית חדר הניתוח. לדוגמה, בניתוחי עיניים מנתחים רבים גורמים נזק לעצמם בשל רכינה ממושכת מעל פני המטופל, ומערכות רובוטיות יכולות להציע פתרונות ארגונומיים שמפחיתים את העומס הפיזי על הרופאים – מה שיכול לשפר את בריאותם לטווח ארוך ולהאריך את קריירת הניתוח שלהם.

צמצום פערים – כיום, שני שליש מאוכלוסיית העולם אינם נהנים מגישה נאותה לטיפול כירורגי. שילוב AI עם טכנולוגיות ניתוח רובוטיות יכול לצמצם פער זה, ולאפשר טיפול איכותי לאוכלוסיות שלא זכו לכך בעבר.

הבינה המלאכותית יכולה להנגיש לרופאים ידע מקצועי מהמודלים הטובים בעולם. גם במקומות עם גישה מוגבלת למשאבים, רופאים יוכלו ללמוד וליישם שיטות ניתוח מתקדמות, ובכך להרחיב את תחום ההתמחות שלהם ולספק טיפול ליותר מטופלים.

המרכיב הכלכלי – ההוצאה הלאומית על בריאות גדולה, והיא צפויה להמשיך לגדול ממגוון סיבות, בהן עלייה בתוחלת החיים. הנטל הכלכלי של טיפול במטופלים עם מחלות כרוניות מורכבות עולה, והחוסר במשאבים של רופאים מיומנים נותן את אותותיו. מערכות AI אשר יציעו גילוי מוקדם, כמו גם הנגשת טיפול כירורגי מהיר ואיכותי, יורידו משמעותית את ההוצאות הלאומיות על בריאות ויתנו מענה רפואי מיטבי לכלל האוכלוסייה.

לסיכום – שילוב מערכות AI בטכנולוגיה הרפואית הוא צעד חיוני לשיפור איכות הטיפול ונגישות טיפול מיטבי לאוכלוסייה. ה-AI יכולה לשנות את פני התחום, לקדם את עולם הבריאות, ולשמש כשער לעבר העתיד של טיפול רפואי אוטונומי מבוקר, תוך מתן סיוע למטפל – אך לא להחליפו.

בעתיד הנראה לעין, האדם והבינה המלאכותית יעבדו יד ביד בסינרגיה ויציעו איכות טיפול מיטבית, כאשר מטופלים יוכלו לקבל גישה, טיפולים ושירותים רבים יותר, וזאת מבלי להגדיל את תקציב הבריאות. לחברות ישראליות יש פוטנציאל רב לעצב את המגמה הזו ולהביא תועלת עצומה לאזרחי המדינה ולעולם כולו.

הכותב הוא מייסד, נשיא ומנהל רפואי של חברת פורסייט רובוטיקס – חלוצה בתחום הרובוטיקה הרפואית לניתוחי עיניים

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים