צוקרברג תכנן לפטר עשרות אחוזים מעובדי מטא; למה המהלך נכשל?
מנכ"ל מטא רצה להחליף אלפים רבים של עובדים בסוכני AI - אלא שאז הוא נתקל במציאות הארגונית והטכנולוגית ● תחקיר של רויטרס מצביע על המהלך - ומדוע הוא בסופו של דבר נגנז
פיטורי עובדים לטובת סוכני AI ועקב הוצאות גבוהות על בינה מלאכותית הם אירועים שקורים בחברות טכנולוגיה רבות, בהן במטא. אלא שתחקיר של רויטרס מעלה שמייסד ומנכ"ל חברת הענק, מארק צוקרברג, תכנן לבצע השנה מהלך הרבה יותר רדיקלי: לפטר עשרות אחוזים מעובדי החברה, ולהחליף אותם בסוכני בינה מלאכותית. אלא שהתוכנית שלו נתקלה בקשיים וקרסה – מה שאילץ את צוקרברג לגנוז את התוכנית, ואף להתנצל.
התחקיר מעלה שהמהלך נולד בינואר האחרון, בריטריט השנתי של בכירי מטא באחוזתו של צוקרברג בהוואי. התוכנית זכתה לשם פרויקט OT (קיצור של Organization Transformation – טרנספורמציה ארגונית), ומטרתה הייתה להפוך את החברה הוותיקה ל-AI-Native.
מקורות יודעי דבר אמרו לסוכנות הידיעות כי התכנון של בכירי מטא כלל קיצוץ של עד 60% מהעובדים בצוותים שונים של מטא – חלקם לפיטורים, ואחרים היו אמורים לקבל הצעות לעבור ליחידות חדשות שיוקמו בה. בכיר בתחום משאבי האנוש בחברה העריך בתחקיר כי מספר המפוטרים היה אמור להגיע ל-25% או יותר מהעובדים.
מסמכים פנימיים מראים שעובדי מטא העריכו כי החברה תבצע גם השנה פיטורים לטובת החלפת העובדים בסוכני AI, אולם הם לא שיערו עד כמה רחב היה המהלך שההנהלה תכננה. הם אף מחו בעקבות ידיעה שפורסמה במרץ האחרון ברויטרס, שלפיה מטא מתכוונת לפטר 20% מעובדי החברה.
צוקרברג וצוותו תכננו לבצע את המהלך שתכננו בשני שלבים – במאי ובנובמבר השנה. אלא שהמנכ"ל "מצמץ", והמהלך נבלם ב-19 במאי, ממש כמה שעות לפני שהשלב הראשון אמור היה לצאת לדרך.
מה גרם לצוקרברג לחזור בו?
התוכנית לא יצאה אל הפועל מכמה סיבות, שנוגעות למהלכים שבוצעה במטא עוד לפניה. בשורה התחתונה, היומרה של החברה להחליף כוח אדם אנושי בבינה מלאכותית נתקלה במציאות הארגונית והטכנולוגית.
אחת הסיבות לכישלון היא העובדה שמודלי ה-AI והסוכנים העצמאיים של מטא לא הגיעו לרמת האמינות הנדרשת לביצוע משימות מורכבות במקום עובדים. בנוסף, החברה נתקלה במחסור חמור בכוח מחשוב – מה שאילץ אותה להגביל שימוש פנימי בכלי ה-AI, ולעבור מגישה שבה מנהלים ועובדים יכולים לבחור בין אלטרנטיבות לחיסכון במשאבים.
סיבה נוספת לביטול המהלך, לפי רויטרס, היא העובדה שבמקום "להתייעל" אוטומטית, מטא הטילה על כ-7,000 עובדים, בהם מהנדסים בכירים, משימות "סיזיפיות", ובכלל זה אימון מודלים, תיוג דאטה וכתיבת קודים לבדיקת הבינה המלאכותית. עובדה זו העכירה את האווירה במטא, וכריס קוקס, מנהל המוצר הראשי, כינה אותה בשיחות פנימיות "אווירה ברוטלית".
המהלך אף יצר צוואר בקבוק ניהולי חמור: כחלק מתפיסת ה-AI-Native, צוקרברג יצר יחס קיצוני, של 50 עובדים למנהל. זאת, מתוך מחשבה שהבינה המלאכותית תחליף גם תפקידי מנהלים. בפועל, המהלך גרם למנהלים חוסר יכולת לבצע את תפקידם.
המזכר המתנצל של צוקרברג
כישלון היומרות, והמעשים, של צוקרברג הוביל אותו לכתוב לעובדים מזכר, שנחשף בתחקיר של רויטרס – ולמעשה להתנצל. "בהתחשב במורכבות השינויים הללו, עשינו טעויות – וכמעט בוודאות נעשה עוד", כתב המנכ"ל. בכנות נדירה, הוא ציין ש-"הלוואי שיכולתי לומר לכם שיש לי כדור בדולח עם תוכניות לשנים הבאות איך זה יתפתח. אין לי, ואני לא חושב שלמישהו יש".
צוקרברג הבטיח כי לא יהיו עוד פיטורים נרחבים נוספים השנה (מטא הודיעה בסוף אפריל, פחות מחודש לפני שהמהלך הגדול היה אמור לצאת לדרך, על פיטורי 10% "בלבד" מכוח האדם שלה). הוא אף הודיע על מספר צעדי תיקון: נסיגה מחלק מהשינויים, כולל יחס מנהל-עובדים נורמלי יותר, הגדלת תקציבים לגיבוש צוותים ואירועים חברתיים, וקיום האקתון בתוך החברה, כדי להשיב את האמון של העובדים בה.
תגובת מטא
מטא אישרה בתגובה לתחקיר של רויטרס את קיומו של פרויקט OT, וציינה כי מטרתו היא לקצץ הוצאות, "לעצב מחדש" את המבנים של צוותים שונים בחברה, ולהעביר עובדים ליחידות אחרות, שמטא נותנת להן עדיפות, בהן אימון דאטה למודלי AI. כמו כן, היא אישרה כי המהלך אמור היה להיות מבוצע במאי ובנובמבר, ואת שיעורי המפוטרים שרויטרס ציינה בתחקיר. עם זאת, היא ציינה שבשום שלב לא הייתה כוונה לפטר 60% מכלל עובדי החברה, וסירבה למסור מאילו יחידות היו אמורים להגיע העובדים המפוטרים.
בהודעת מטא נכתב כי "כחלק ממהלכי ה-'עיצוב מחדש' שביצענו מוקדם יותר השנה, ביקשנו מכמה צוותים לתכנן כיצד המהלכים עתידים להשפיע עליהם. זה הביא להזזת אלפי עובדים לביצוע משימות שאנחנו מתעדפים בכמה צוותים שזה אך הוקמו. בסופו של דבר, לא יישמנו כל סצנריו שתוכנן 0 ומעולם לא היינו אמורים לעשות זאת".
תוכן פרסומי
תוכן פרסומי
תוכן פרסומי
ידיעות מובילות

מחקר STKI: וואן טכנולוגיות מובילה את שוק ה-ERP בישראל

"העתיד הוא Physical AI – בינה מלאכותית שפועלת בעולם הפיזי"

"האתגר הגדול אינו ה-AI אלא הטמעתה בארגון"

"האנרגיה בכדור הארץ מוגבלת – הדאטה סנטרים הבאים ייבנו בחלל"

מיזם האדיבות: מכוון לשינוי ה-DNA של המרחב הציבורי בישראל







תגובות
(0)