הצדעה לחדשנות ולמדע הישראליים

שרי מדע וטכנולוגיה ממדינות רבות בעולם ישתתפו בכנס שיתקיים השבוע בארץ, ויתרשמו במו עיניהם מאחת הזוויות היפות של ישראל ● יש להצטער שהדבר לא משתקף במעמד משרד המדע בממשלה ובציבור

שר המדע והטכנולוגיה, אופיר אקוניס. צילום: ניב קנטור

המונח אומת הסטארט-אפ יקבל מחר (ב') משמעות בינלאומית נוספת, עם עוד הישג למצוינות הישראלית, במלאות 70 שנים למדינה. זה יקרה כאשר תסתיים הרכבת האווירית של שרי מדע וטכנולוגיה ומשלחות בכירות מיותר מ-25 מדינות, שהחלה היום.

הבכירים משתתפים בכנס שארגן שר המדע והטכנולוגיה, אופיר אקוניס, והם מגיעים משורה של מדינות, כגון הודו, אסטוניה, בריטניה, ארגנטינה, פולין, תאילנד, קניה ואוגנדה.

טקס הפתיחה יתקיים מחר בערב במתחם התחנה בירושלים, במעמד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, השר אקוניס ובכירים מהמדע ומההיי-טק בישראל. במהלך ימי הכנס – בימים שלישי ורביעי – ייערכו דיונים וחברי המשלחות יבקרו במקומות שונים בישראל, ייפגשו עם עמיתים באקדמיה ובתעשייה וילמדו להכיר את ישראל מזוויות שבדרך כלל הם לא רגילים לראות אותה או לשמוע עליה באמצעי התקשורת במדינותיהם, בוודאי שלא בימים אלה.

הכנס נערך תחת הכותרת לחשוב מחוץ לקופסה – משפט שמאפיין את ההון האנושי הישראלי, שבגינו מגיעות לפה משלחות ובכירים מכל העולם, כדי ללמוד כיצד מתרחש הפלא הזה.

בין המציגים בכנס ניתן יהיה לפגוש את חוקר המוח עטור הפרסים אריק קנדל; ד"ר אורי לוין, ממייסדי Waze; המדען היהודי הבריטי פרופ' רוברט וינסטון; חוקרת המותגים ד"ר רננה פרס; עדי סופר-תאני, מנכ"לית פייסבוק (Facebook) ישראל; ושאול זינגר, ממחברי הספר סטארט-אפ ניישן.

צינור שמאפשר לישראל לשפר את תדמיתה

האירוע הזה הוא בעל חשיבות בינלאומית רבה ומהווה עוד צינור שדרכו יכולה ישראל לשפר במידה רבה את תדמיתה בעולם. השר אקוניס הבין זאת מיד עם היכנסו לתפקידו, במסעותיו ברחבי העולם, כדי לפגוש את עמיתיו שרי המדע, שחלק גדול מהם מגיע לכנס בארץ. אקוניס הבין כי בנוסף על תפקידו הרשמי, כמי שמייצג את האינטרסים של ישראל בתחום המדע והחלל, יש לו תפקיד נוסף, שקשור ליחסי החוץ של ישראל עם מדינות העולם ולתדמיתה בין האומות.

שוב ושוב התברר כי במרבית המדינות יודעים לעשות את האבחנה הברורה בין ישראל ה-"פוליטית" לישראל הטכנולוגית-חדשנית. אקוניס ניסה ומנסה במפגשיו ברחבי תבל להוכיח שישראל היא קודם כל מדינה של כלכלה, תעשיה והיי-טק מפותחים, של חיים נורמליים, גם אם הם בצל איומים ואירועים ביטחוניים. הוא גם הבין שלא מספיק לספר לאותם שרי מדע על הצד הזה של ישראל, אלא יש צורך להראות להם את הדברים בשטח, ממקור ראשון, וכך להשפיע על דעותיהם וכאמור, על התדמית של ישראל בעולם.

אלא שבעוד שהביקור מעלה על נס את המדע והטכנולוגיה הישראליים, מעמדו של משרד המדע והטכנולוגיה בעיני הממשלה והציבור פחות נחשב. זה לא התחיל בממשלה הנוכחית ולא עם בנימין נתניהו ואקוניס, שאף העלה את תקציב המשרד, אבל עדיין, משרד המדע נחשב בתחתית המשרדים ולא מקבל את המקום הראוי לו.

לא ברור כיצד מדינה שמכונה אומת החדשנות והסטארט-אפ ממצבת את משרד המדע שלה כמשרד שולי יחסית ובלתי נחשב, במקום שיהפוך להיות אחד המשרדים הכלכליים המרכזיים. השר אקוניס מודע לכך, ובשיחות סגורות גם מביע את תסכולו מהמצב. כאמור, הוא הצליח אמנם להגדיל את תקציב המשרד כמעט פי שניים, אבל עדיין מדובר במספרים מגוחכים, של פחות ממיליארד שקלים.

הפער בין מעמדו של המשרד לבין החשיבות שלו יורגש גם בביקור של חברי המשלחות. חלק מהשרים שיגיעו הם חברים בכירים ביותר בממשלות של מדינותיהם ובעלי השפעה בתחומים נוספים, כולל מדיניים וחברתיים – ברמות הרבה יותר גבוהות מאשר הממשלה מייחסת למשרד המדע הישראלי. יש לקוות שאחד התוצרים של ביקור זה יהיה שדרוג מעמד משרד המדע והתחום בכלל בישראל, והפיכתו למשרד הראשי שמטפל בתחום שישראל מצליחה בו הכי הרבה ומוכרת בעולם: ההון האנושי והחשיבה מחוץ לקופסה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים