אוסטרליה: ילדים מתחת לגיל 16 לא יוכלו להשתמש ברשתות חברתיות
הפרלמנט בקנברה קיבל את החוק, וזה ייכנס לתוקפו בעוד שנה ● הוא יחול על פייסבוק, אינסטגרם, טיקטוק, סנאפצ'ט, רדיט ו-X
הפרלמנט האוסטרלי אישר היום (ה') את הצעת החוק שאוסרת על ילדים ובני נוער מתחת לגיל 16 להשתמש ברשתות חברתיות. זאת, לאחר שחלק מהציבור במדינה אמנם תמך בו, אבל נשמעו גם לא מעט התנגדויות. מדובר בחקיקה שהיא מקרה בוחן, שכן ממשלות במדינות אחרות החלו בהליכי חקיקה דומים או ציינו שהן מעוניינות לעשות זאת.
החוק עבר ברוב של 102 תומכים מול 13 מתנגדים. הוא חל על פייסבוק, אינסטגרם, טיקטוק, סנאפצ'ט, רדיט ו-X. החוק מחייב את החברות שהרשתות החברתיות הללו נמצאות בבעלותן שלא לאפשר לילדים בגילאים ה-"אסורים" את הכניסה לפלטפורמות שלהן. אחרת הן צפויות לקבל קנס של 49.5 מיליון דולר אוסטרלי, שהם 32 מיליון דולר אמריקני. החוק צפוי להיכנס לתוקף בעוד כשנה, כאשר לפני כן, בינואר הקרוב, יפורסמו השיטות לאכיפת האיסור.
יצוין כי הממשלה בקנברה לא קיבלה את בקשת הרשתות החברתיות לחכות עם ההצבעה על החוק לפחות עד לחודש יוני, אז אמורה ועדה ממשלתית לפרסם המלצות כיצד ניתן לאכוף בטיחות בכלים טכנולוגיים, על פי גילאים.
ההתנגדויות
חלק מההתנגדויות לחוק נגעו להיבט הגנת הפרטיות. על פי חבר האופוזיציה דן טהאן, הממשלה בקנברה הסכימה להכניס לחוק תיקונים שישמרו על פרטיות המשתמשים. הוא אמר כי זה לא יהיה חוק מושלם, "אבל אין אף חוק שהוא מושלם".
ביקורות אחרות טענו שהליכי החקיקה היו מהירים מדי, והחוק לא עבר את כל הבדיקות המתאימות, שהוא לא יעבוד ושהוא ייקח מההורים את הסמכות להחליט האם להתיר לילד.ה שלהם להשתמש ברשתות חברתיות או לא.
לדברי חברת הפרלמנט העצמאית זו דניאל, "לחוק תהיה השפעה אפסית על הנזקים האינהרנטיים שיש ברשתות החברתיות. המטרה המרכזית של העברת החוק היא לא שהרשתות החברתיות יהיו בטוחות, אלא שההורים והמצביעים ירגישו שהממשלה עושה משהו בנושא. אין סיבה שממשלת אוסטרליה תהיה החלוצה בנושא. אף מדינה אחרת לא רוצה לעשות את זה".
במאמר מוסגר, מעניין האם תהיה לחוק החדש השפעה כלשהי על מערכת היחסים שבין אוסטרליה לארצות הברית. שתי המדינות הן בעלות ברית קרובות, ואילון מאסק, אחד המקורבים ביותר לנשיא שאו-טו-טו נכנס לבית הלבן, דונלד טראמפ, ומי שתרם הרבה כספים לקמפיין שלו, יושפע לרעה מהחוק, כבעלים של X.
פייסבוק החלה בצוררה כזו. המשתמש נשאל לתאריך הלידה. היה נותן תאריך מתאים ונכנס בכל גיל. איך יאכפו את זה היום בלי לדרוש הזדהות מוחלטת ובדיקה מול מאגרי מיידע ממשלתיים הסגורים לפעולות כאילו, שלא לדבר על פגיעה בפרטיות אם כל בגיר יצטרך לזהות עצמו. בממשל זמין משתמשים בכרטיס אשראי משום שאגף הסייבר הבין שאין דרך אחרת בטוחה באמת. האם כל מי שירצה להשתמש ברשת חברתית יצטרך לתת כרטיס אשראי? הרעיון אולי נכון, אבל אין שום דרך חוקית (דמוקרטיה למי ששכך) לבצע את זה. אשמח לדיון בוגר ולא מתלהם. אני.