"המדע הישראלי בסכנה של ממש – בגלל המשבר עם אירופה"

כך עולה מגילוי דעת של מועצת האקדמיה הלאומית למדעים, בעקבות הודעת האיחוד האירופי על בחינה מחדש עם הקשרים בישראל

המועצה שלה מתריעה מהשלכות המשבר עם האיחודי האירופי על המדע הישראלי. האקדמיה הלאומית למדעים.

המדע הישראלי בסכנה של ממש, בגלל המשבר עם האיחוד אירופי, וזאת על רקע ההתפתחויות המדיניות האחרונות, כך נכתב בגילוי דעת מיוחד שפרסמה אמש (א') המועצה של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים – גוף שפועל על פי חוק ותפקידו לייעץ לממשלה בנושאים בעלי חשיבות לאומית בתחומי המחקר והתכנון המדעי. "על רקע זה", נאמר בגילוי הדעת, "קיימת סכנה ממשית המאיימת לפגוע קשות במדע הישראלי ובעתיד שיתוף הפעולה המדעי בין ישראל לבין מדינות האיחוד".

כידוע, האיחוד האירופי פתח לאחרונה בתהליך בחינה של הסכם השותפות עם ישראל, בהתבסס על סעיף 2 של ההסכם העוסק בזכויות אדם, בגלל המלחמה בעזה והמצב ההומניטרי הקשה שנוצר בעקבותיה. בגילוי הדעת נכתב: "אף שמדובר בשלב ראשוני של תהליך בחינה, יש בכך כדי להדליק נורת אזהרה חמורה בכל הנוגע לעתיד שיתוף הפעולה המדעי והאקדמי בין ישראל לאירופה".

אזהרה מ"פיחות ניכר במעמדה של ישראל בקהילת המדע העולמית"

בין היתר מזהירים חברי המועצה מפני סכנה להשתתפותה של ישראל בתוכניות הדגל האירופיות למחקר ופיתוח, ובראשן Horizon Europe.

"השלכות של פגיעה בהסכם השותפות כוללות לא רק אובדן מקורות מימון חיוניים, אלא גם השפעה לרעה על קשרים עם מוסדות מחקר מובילים, הדרה מהשתתפות בפרויקטים ובתשתיות בין‑לאומיים פורצי דרך, פגיעה ביכולת לגייס חוקרים מצטיינים ולשמרם, ופיחות ניכר במעמדה של ישראל בקהילת המדע העולמית", כך נאמר בגילוי הדעת. "מובן מאליו כי כל פגיעה במעמד זה תוביל להשפעות ארוכות טווח על חוסנה הכלכלי והביטחוני של מדינת ישראל", ממשיכים וכותבים חברי המועצה בהתרעתם.

פרופ' דוד הראל, נשיא האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים.

פרופ' דוד הראל, נשיא האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים. צילום: מיכל פתאל

עוד מציינים חברי המועצה במכתבם כי "החשש מפני פגיעה באפיק התמיכה האירופי, ובכך גם בעתיד המדע הישראלי, מקבל משנה תוקף על רקע ההתפתחויות המדאיגות בארצות הברית. קיצוצי ממשל טראמפ בתקציבי מחקר פדרליים, צמצום שיתופי פעולה עם חוקרים זרים והקפאת מענקים דו-לאומיים כבר החלו להשפיע לרעה על המימון של מחקר ישראלי עכשיו, וכפי שנראה הדבר אף יחמיר בעתיד. מגמה זו מעצימה את תלותו של המחקר הישראלי בשיתופי פעולה עם אירופה וממחישה עד כמה המצב הנוכחי מורכב ומסוכן".

"על הממשלה לפעול ליצירת תנאים שיאפשרו את המשך שיתוף הפעולה הכלכלי והמדעי עם אירופה, תוך כדי מתן מענה לדאגות הבין-לאומיות שהועלו ושמירה על האינטרסים הלאומיים של ישראל", נאמר בגילוי הדעת.

בהודעתם קוראים חברי המועצה של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים לכל מוסדות המחקר והמדע באירופה שלא לערב שיקולים לא מקצועיים בשיתוף הפעולה המדעי עם מדינת ישראל, ולהימנע מצעדים של הפסקת מימון מחקרים, של ניתוק קשרים או של גילויי חרם אקדמי, אשר עלולים לפגוע לא רק במדע הישראלי אלא גם במדע העולמי ובטובת הכלל.

נשיא האקדמיה הלאומית למדעים הוא פרופ' דוד הראל, וחברים בה בין היתר פרופ' מרגלית פינקלברג, סגנית נשיא האקדמיה; פרופ' סרג'יו הרט, יו"ר החטיבה למדעי הרוח באקדמיה; פרופ' ידין דודאי, יו"ר החטיבה למדעי הטבע באקדמיה; פרופ' נילי כהן, נשיאת האקדמיה לשעבר; ואסתר סיוון, מנכ"לית האקדמיה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים