"כשתסתיים המלחמה, ההיי-טק יצמח מהר ובצורה משמעותית"
"יש סימנים מעודדים של הסתגלות וצמיחה מחודשת, ו-2025 תמשיך במגמה חיובית", אמרה יעל בלגראי-כהן, מנהלת תחום ההיי-טק בדן אנד ברדסטריט ● מדד חדש של החברה מדרג את קרנות הון-הסיכון המובילות בישראל

סיום המלחמה לא נראה באופק, אבל כשזה יקרה, ההיי-טק צפוי לחזור במהירות למסלול של צמיחה, ואף משמעותית – כך מעריכים בשוק. הסימנים לכך כבר קיימים: חברות שרשמו האטה או לא צמחו בתחילת המלחמה חזרו לצמוח בשנה האחרונה. הפיטורים אמנם נמשכים, אבל יש גם חברות שמציעות משרות חדשות.
יעל בלגראי-כהן, מנהלת תחום ההיי-טק בדן אנד ברדסטריט, קוראת לתקופה שבה נמצא ההיי-טק הישראלי כעת "תקופת התאמה. היא החלה באמצע 2022, כחלק ממגמה גלובלית, שהועצמה בישראל בעקבות הרפורמה המשפטית והמלחמה המתמשכת. ראינו צעדי התייעלות, פיטורים וחברות מסוימות שנסגרו.
עם זאת, השנה האחרונה הראתה סימנים מעודדים של הסתגלות וצמיחה מחודשת. חברות שהתנהלו בצורה נכונה ואחראית מציעות כעת משרות חדשות, פותחות תקנים ומבצעות רכישות אסטרטגיות. בנוסף, הענף המקומי מצליח באקזיטים, וזה מדגיש את החוסן והאיכות של חברות ההיי-טק הישראליות. הערכתנו היא שכשיהיה שיפור במצב המדיני והמלחמה תסתיים, נראה את ההיי-טק הישראלי חוזר במהרה למסלול צמיחה משמעותי".
"מתחילת המלחמה, ההיי-טק הישראלי שידר שהוא ממשיך את הפעילות", ציינה. "ככל שזה יתמשך, האמון של המשקיעים בו יחזור".
איך את מסבירה את הפרדוקס – שיש האטה בהשקעות לעומת הכנסות שיא מאקזיטים?
"שוק ההון-סיכון הישראלי חווה האטה בהשקעות מאז תחילת המלחמה, בהמשך למגמת ההאטה הגלובלית, שהחלה כבר ב-2022. משקיעים בינלאומיים נקטו בגישה שמרנית יותר, כתוצאה מחוסר ודאות ביטחונית וגיאו-פוליטית, שהתווספה לאתגרים שיצרו המתחים סביב הרפורמה המשפטית.
ההאטה מתבטאת בעיקר בקושי לגייס הון בשלבים מוקדמים, שם הסיכון גבוה יותר. ניכרת ירידה משמעותית בהיקף ההשקעות החדשות, כאשר קרנות מעדיפות להשקיע בחברות שכבר נמצאות בפורטפוליו שלהן. ניתן לזהות שינוי אסטרטגי ברור – רוב ההשקעות מתמקדות בחברות בוגרות יותר עם מודל עסקי מוכח והכנסות יציבות.
הפרדוקס של שיא האקזיטים למרות הירידה בהשקעות משקף את פירות ההשקעות מהשנים הקודמות בחברות מבוססות עם מודל עסקי מוכח. בטווח הקצר, חלק מהקרנות קוצרות פירות משמעותיים, אולם בטווח הארוך, הירידה בהשקעות חדשות עלולה להשפיע על היקף האקזיטים העתידיים – אלא אם כן יחול שיפור משמעותי בתנאי השוק".
"בניתוח עשרת האקזיטים המשמעותיים ביותר ב-2024 בלטו במיוחד תחומי הסייבר וה-AI. תחומים אלה הובילו הן במספר העסקאות והן בהיקפן הכספי. יחד עם זאת, אנחנו עדים לצמיחה עקבית והדרגתית של תחומים אחרים", ציינה.
אילו קרנות ישראליות מובילות בהשקעות בארץ?
דן אנד ברדסטריט פרסמה אתמול (א') מדד חדש – מדד קרנות הון-הסיכון הישראליות המובילות בהשקעות בארץ, תוך חלוקה להשקעות באופן כללי, בשלבים מוקדמים ובשלבים מאוחרים.
קרן הון-הסיכון המובילה בישראל היא אוור קראוד, כשאחריה נמצאות ויולה, פיטנגו, אנטרי קפיטל ו-JVP. נורת'83 פותחת את החמישייה השנייה, ובהמשך נמצאות פרגרין, הנאקו, aMoon ופונטיפקס. הקרן המובילה בהשקעות בשלבים המוקדמים (Early Stage) היא Team8, כשבמקום השני נמצאת TLV פרטנרס ובשלישי – ורטקס ונצ'רס ישראל. גלילות, סייברסטארטס, אלף, YL ונצ'רס, סרקה פרטנרס, סטייג' וואן והרץ ונצ'רס משלימות את העשיריים הראשונה. בשלבים המאוחרים, הקרן המובילה היא וינטג', כשאחריה רד דוט קפיטל פרטנרס, קומרה, ISF וקטליסט. את החמישייה השנייה בדירוג זה מרכיבות הקרנות IGP, גרינפילד, FinTLV פרטנרס, טיטאן קפיטל פרטנרס ומורטק.

מדד שמאפשר ליזמים לדעת לאילו קרנות הון-סיכון ישראליות כדאי להם לפנות. צילום: BigStock
לדברי בלגראי-כהן, "יסדנו את המדד כי זיהינו צורך ברור מהשטח בגוף אובייקטיבי שיאסוף וינתח נתונים על הקרנות השונות. עד היום לא הייתה מסגרת שדירגה קרנות הון-סיכון בישראל באופן שיטתי".
בעוד שקרנות שמעוניינות להשקיע בסטארט-אפים נהנות ממידע רב וגם מהדירוג שלנו של חברות ההיי-טק, הרי שיזמים וסטארט-אפים שמחפשים השקעה חסרים כלי דומה", הוסיפה. "הדירוג החדש, המחלק את הקרנות לפי שלבי השקעה, מאפשר ליזמים לזהות את הקרנות המתאימות ביותר לשלב הפיתוח שלהם, ובכך מייעל את תהליך גיוס ההון. בשלב זה החלטנו להתמקד בקרנות ישראליות בלבד. ייתכן שבעתיד נשקול את הרחבת המדד לקרנות בינלאומיות שפעילות בישראל".
לסיכום, מה הערכתך לגבי עתיד הענף? כיצד הוא ייראה בעוד 10 שנים?
"אנחנו נמצאים בעיצומה של מהפכה טכנולוגית, כאשר ה-AI משנה את כללי המשחק בתעשייה הגלובלית. קשה לחזות 10 שנים קדימה בתחום דינמי כל כך, אבל ברור שהשינויים יהיו משמעותיים.
על אף האתגרים הנוכחיים, ההיי-טק הישראלי עומד בפני הזדמנויות אדירות. אני צופה ש-2025 תמשיך במגמה חיובית יותר, בהתבסס על הסימנים שכבר ראינו בתחילת השנה.
העסקה ההיסטורית של רכישת וויז על ידי גוגל תמורת 32 מיליארד דולר – הגדולה בתולדות ההיי-טק הישראלי, לצד רכישות משמעותיות אחרות, כמו זו של נקסט אינשורנס על ידי Munich Re ב-2.6 מיליארד דולר, מהוות עדות לפוטנציאל הצמיחה העצום של החדשנות הישראלית.
בעוד עשור, ההיי-טק הישראלי צפוי להיות יותר מגוון, עם התמחות עמוקה יותר בתחומי הבינה המלאכותית, והוא יהיה משולב יותר, ובצורה הדוקה, במערכות הגלובליות, תוך שמירה על היתרון התחרותי והחדשנות פורצת הדרך שאנחנו ניחנים בה".
לא להקשיב בכתבה חברות הייטק עזבו ולא יחזרו לארץ בחיים מסיבות אישיות הייטק בישראל יהפוך למשרדים בלבד
אז היא אמרה שתהיה פריחה לאחר המלחמה. לא כל סיום מלחמה מביאה שגשוג וצמיחה.. הכלכלה לא מנוהלת נכון כבר תקופה ארוכה. נחיה ונראה!