מספר המועסקים בהיי-טק מהחברה הערבית גדל – אך לא בקצב מספק
בדיון של ועדת המדע והטכנולוגיה, בראשותו ח"כ יאסר חוג'יראת, שהתקיים אתמול (ג'), עסקו באתגרי ההון האנושי מקרב החברה הערבית בהיי-טק הישראלי - הנתונים שהוצגו הדגימו מצב משופר, אבל העבודה בתחום עוד רבה

ועדת המדע והטכנולוגיה, בראשותו של חבר הכנסת יאסר חוג'יראת (רע"מ) דנה אתמול (ג') באתגרי ההון האנושי מקרב החברה הערבית בהיי-טק הישראלי. המפגש היווה ישיבת המשך לשתי ישיבות קודמות שנערכו במהלך השנה שעברה.
מנתונים שנמסרו בישיבה על ידי הדוברים השונים עולה כי בשנת 2024 רק 1.4 אחוזים מהשכירים בחברה הערבית עבדו בהיי-טק, לעומת 12.6 אחוזים מקרב השכירים היהודים. סך הכל השכירים בתחום ההיי-טק מהווים 11 אחוזים מסך כל המועסקים במשק וההיי-טק אחראי ל-17 אחוזים מהתוצר.
לדברי אלעד דה מלאך, מחטיבת המחקר של בנק ישראל, שהציג נתונים אלו, למרות שהנתונים מראים ייצוג נמוך של ערבים ביחס לחלקם באוכלוסיה, בעשור האחרון נרשמת מגמת עלייה מתמדת במספר המועסקים, ולמעשה מספרם מקרב החברה הערבית גדל מאז 2014 ועד היום מ-2,200 עובדים ל-9,000.
כמו כן עידכן דה מלאך כי חל גידול במספר הסטודנטים הערבים בתחומי המדעים – הוא הכפיל את עצמו מ-5,000 ב-2014 ל-10,000 בשנה שעברה.
דה מלאך אמר כי הסיבות לאחוז הנמוך עדיין של ערבים בהיי-טק נובעות מהבדלים בשלבי רכישת ההשכלה בין החברה היהודית לחברה הערבית, ויש גם קשיים בהשתלבות לאחר סיום הלימודים, בין היתר גם בגלל בעיית הג'וניורים. לדבריו, "הקושי קשור לפערי מיומנויות והישגים שנוצרים בגילאים צעירים בקרב הערבים, והם משתקפים בנתוני ציוני מבחני PISA או סקר PIAAC, שם ניכר פער בולט לטובה במגזר היהודי. לכן בנק ישראל ממליץ להגדיל את ההשקעה בשיפור איכותה של מערכת החינוך הערבית כבר מהגיל הרך".
בנוסף, ישנה בעיית נשירה בולטת בקרב סטודנטים ערבים שכבר מתחילים ללמוד מדעים, ולשם כך יש להגביר את תוכניות הסיוע למגזר זה.
עוד צוין כי לצעירים הערבים חסרים קשרים אישיים, הנוצרים דרך שירות צבאי או רשתות חברתיות, מה שמביא לנתון מעניין נוסף מסקר שנערך באחרונה: רק 36 אחוזים מקרב הערבים שמעו על תחום היי-טק והיזמות. בשנים האחרונות פועלות מספר עמותות שנועדו לצמצם פערים אלו, אבל עדיין ייצוג החסר בולט.
עוד פארקי היי-טק בישובי המגזר
נציגי רשות החדשנות, איתי לבנון, מנהל אגף הון אנושי להיי-טק, וחיר עבד אלראזק, מנהלת תוכניות לגיוון דמוגרפי, הציגו את תוכניות הרשות למגזר הערבי, שמבוססת על החלטת ממשלה 550, העוסקת בקידום הייצוג של החברה הערבית בהיי-טק. על פי הדיווח שלהם בשנת 2025, במסגרת תוכנית הזנק להיי-טק יופעלו חמישה מרכזי חדשנות ופארקי היי-טק בישובים סחנין, ג'וליס ובמשולש. בכפר קאסם שבמשולש כבר קיים פארק היי-טק, והרשות פועלת להרחבת הייצוג של החברה הערבית בו, בשיתוף פעולה עם סייברארק. מיזמים דומים יופעלו בתגבור בחברה הבדואית, בשיתוף עם אוניברסיטת בן גוריון, עמותות, מט"ח, ותוכניות ייעודיות.
כל אלו בנוסף לתוכניות שכבר קיימות.
עוד נמסר כי בשיתוף עם משרד העבודה פותחה פלטפורמת דש-בורדים להערכת הון אנושי בחברה הערבית, הפתוחה לכלל הציבור, והיא משקפת את המידע המלא על מצב שילוב הערבים בהיי-טק.
מנהל תחום תעסוקה בהיי-טק במשרד העבודה, רועי הרצוג, עדכן כי 5,164 נשים מהחברה הערבית מועסקות בהיי-טק – נתונים אמנם נמוכים, אך שכן נמצאים בעלייה ביחס לשנים עברו.
הוא ציין כי משרד העבודה שואף להגיע תוך חמש שנים ל-14,000 נשים ערביות שמועסקות בהיי-טק.
יו"ר הוועדה, ח"כ חוג'יראת, סיכם: "התוכנית שאושרה בממשלה, 550, היא תוכנית טובה, שמכסה את כל תחומי החיים, והיא נועדה לצמצם פערים בין החברה הערבית ליהודית. הרשויות המקומיות חייבות להשקיע בתשתיות החינוך וליזום עוד ימי חשיפה, למטב את הכסף כדי להכפיל את מספר הסטודנטים והתלמידים בתחומי ההיי-טק". היו"ר הוסיף פנייה לכל משרדי הממשלה לשים בפעילותם זו דגש מיוחד על הנגב.
תגובות
(0)