"זה יהיה לא אמריקני להשתמש בכוח פוליטי כדי לפגוע במתחרים"
כך אמר סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, בהתייחסו אל שותפו בעבר ויריבו בהווה, יזם הטק אילון מאסק ● הדברים נאמרו בראיון ב-DealBook Summit ובהקשר לקשריו של מאסק עם הנשיא הנבחר טראמפ, וכניסתו הצפויה לתפקיד בממשלו
סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, העניק באחרונה ראיון לאנדרו רוס סורקין במסגרת אירוע DealBook Summit של הניו יורק טיימס לשנת 2024. אלטמן שוחח עם סורקין על אסטרטגיית החברה שהוא מוביל, על הפוטנציאל של הבינה המלאכותית ועל הדילמות האתיות שהתחום מעלה.
ואולם אחד הנושאים המרכזיים בראיון היה מערכת היחסים המורכבת של אלטמן עם אילון מאסק, יזם הטק שידו בכל, ומי שהיה בעבר חברו ושותפו. אלטמן התייחס ל-מאסק במספר הזדמנויות במהלך הראיון, כשהוא מנסה לנווט בין הערכה, תחרות והחשש מכוחו הגואה של המתחרה התזזיתי שלו.
כזכור, אלטמן ומאסק, יחד עם יזמים נוספים, הקימו יחד את OpenAI כעמותה ללא מטרות רווח לפני כעשור, במטרה לפתח בינה מלאכותית לטובת האנושות. מאסק פרש מדירקטוריון החברה בשנת 2018, כשהוא מציין חשש לניגוד עניינים אפשרי עם תפקידו כמנכ"ל חברת טסלה. מאז, ובעיקר לאחר השקתו המגה-מוצלחת של GPT – מודל השפה הגדול שפותח ב-OpenAI – היחסים ביניהם חוו טלטלות שרבות מהן נחשפו לציבור.
אחד משיאי החיכוך בין שני המנכ"לים הדומיננטיים, הגיע בתחילת השנה, כשמאסק הגיש תביעה נגד OpenAI, בטענה שהחברה סטתה מהמשימה המקורית שלה, לפעול כארגון ללא מטרות רווח ולתועלת האנושות. התביעה עברה מספר גלגולים וכפי שדיווחנו בתחילת השבוע, כעת היא חודדה לדרישה שבית המשפט יאסור על OpenAI לעבור לעבוד במודל למטרות רווח.
במהלך האירוע, אלטמן התייחס לתביעה זו שהגיש מאסק וכינה אותה "עצובה מאוד". הוא הוסיף כי בעבר ראה במאסק "גיבור-על", אך כיום הוא רואה בו בעיקר מתחרה.
מאמין שמאסק לא ינצל את מעמדו כדי לפגוע במתחריו
יצוין כי מאסק, שתמך בנשיא ארה"ב הנבחר, דונלד טראמפ, באגרסיביות במהלך הקמפיין שלו, עתיד לקבל ג'וב בממשל הרפובליקני החדש לכשטראמפ יכנס לבית הלבן. טראמפ הכריז בנובמבר שמנכ"ל טסלה, SpaceX וחברות אחרות, יכהן כראש "המחלקה ליעילות ממשלתית" – מחלקה חדשה שאותה ינהל לצד היזם ויווק ראמאסוואמי.
כשנשאל על ידי סורקין לגבי תפקידו הפוליטי החדש של מאסק בממשל טראמפ, אלטמן הביע אמון בכך שמאסק לא ינצל את מעמדו כדי לפגוע במתחריו.
לדבריו, "על אף שיש הרבה דברים לא לאהוב במאסק", הוא עדיין לא איבד תקווה לגביו. "אולי יתברר שטעיתי, אבל אני מאמין מאוד שאילון יעשה את הדבר הנכון", אמר אלטמן. "זה יהיה לא אמריקני בעליל להשתמש בכוח פוליטי כדי לפגוע במתחרים שלך ולקדם את העסקים שלך", הוסיף. "אני לא חושב שאנשים יסבלו את זה, ואני לא חושב שאילון יעשה את זה".
אלטמן הרחיב על חששו סביב כניסתו של מאסק לפוליטיקה וציין שאם חלילה מאסק כן ינצל את כוחו החדש בממשל, פעולות שכאלה יהיו מהלך רב משמעות "נגד הערכים שאני מאמין שהוא מחזיק בהם".
למרות היריבות העסקית ביניהם, אלטמן הודה כי הוא עדיין מעריך את מאסק על שאיפותיו. "יש לי רגשות שונים כלפיו עכשיו, אבל אני עדיין שמח שהוא קיים", אמר. הוא המשיך ונימק: "זה לא רק כי אני חושב שהחברוֹת שלו מדהימות, וזה מה שאני חושב, אלא כי אני חושב שהוא, בתקופה שבה רוב העולם לא חשב בצורה מאוד שאפתנית, דחף הרבה אנשים, כולל אותי, לחשוב בצורה הרבה יותר שאפתנית".
לפי הדיווח בוול סטריט ג'ורנל, אלטמן, יחד עם מנהיגים אחרים בתעשיית הטכנולוגיה שחוו את זעמו ו/או מהלכי נקמה ותחרות אגרסיבית מטעם מאסק, הביעו דאגה מההשפעה שיכולה להיות ליזם על הרגולציה בתחום הטכנולוגיה. הדיווח טען שאלטמן אף פנה כדי לחפש סיוע מגורמים אליהם הוא מקושר במעגל של טראמפ, ביניהם אל ג'ארד קושנר, חתנו של הנשיא הנבחר, ואחיו, ג'ושוע קושנר, העומד בראש Thrive Capital – משקיעה מרכזית של OpenAI. אלטמן גם ביקש מחבר משותף לארגן פגישה בינו לבין הווארד לוטניק, המועמד של טראמפ לתפקיד שר המסחר, ככל הנראה גם כן כדי למתן את השפעתו העתידית של מאסק על השר, אם אכן יכנס לתפקיד.
אלטמן הוסיף ואמר לסורקין כי הוא צופה ש-xAI – חברת הבינה המלאכותית של מאסק הפועלת באותו תחום שבו OpenAI מתמחה, פיתוח מודלי שפה גדולים וכלי GenAI – עתידה להתקדם ולבסוף תהיה "מתחרה רצינית מאוד" ל-OpenAI.
אופטימיות זהירה לגבי עתיד הבינה המלאכותית
בנוסף לדבריו על מאסק, אלטמן שיתף בראיון גם בתובנותיו אודות עתיד הבינה המלאכותית ופיתוחי ה-GenAI של החברה שלו. הוא ציין כי פיצ'ר החיפוש של ChatGPT הוא המוצר האהוב עליו מבין כלי החברה, והבטיח כי OpenAI תכריז על השקות והדגמות חדשות במהלך השבועיים הקרובים.
אלטמן הביע אופטימיות זהירה לגבי היכולת להתמודד עם האתגרים הקיומיים שמעלות מערכות הבינה המלאכותית ה"סופר-אינטליגנטיות". כשנשאל על ידי סורקין האם הוא מאמין שמישהו, כולל הממשלה, יצליח למצוא דרך למנוע את האיומים הקיומיים הכרוכים, לכאורה, בבינה המלאכותית הסופר-מתוחכמת החדשה, אלטמן התחמק מתשובה ישירה. "אני מאמין שחוקרים יצליחו למנוע את זה", השיב. "אני חושב שיש מקבץ של בעיות טכניות שהאנשים הכי חכמים בעולם הולכים לעבוד עליהן. ואתה יודע, אני קצת יותר מדי אופטימי מטבעי, אבל אני מניח שהם יפענחו את זה". הוא הוסיף כי גם אם יצליחו לפתח מודל "סופר-אינטליגנטי", שיהיה בטוח מבחינה טכנית, עדיין יהיה צורך "להאמין בממשלות שלנו", ולכן הדגיש כי קיים לדעתו צורך ב"תיאום עולמי". הוא ציין בהקשר לפיקוח על יכולות ה-AI: "אני מניח שנתעלה (הנהגות העולם – ג"פ) לכבוד האירוע, אבל זה נראה מאתגר".
הראיון של אלטמן ב-DealBook Summit שפך אור על מערכת היחסים הסבוכה בינו לבין ענק הטכנולוגיה המתחרה בו, וכן על האתגרים והדילמות שעומדים בפני תעשיית הבינה המלאכותית כיום. בעיקר נראה היה בו שלאלטמן עדיין חשוב לרצות את מאסק באופנים כאלו או אחרים, אולי פן יבולע לו ולהצלחתה המרשימה עד כה של OpenAI.
תגובות
(0)