ארה"ב: תביעת X ומאסק נגד המרכז למאבק בשנאה דיגיטלית – סורבה

התביעה הוגשה בקיץ 2023, אחרי שהחברה חוותה חרם מפרסמים, ולמעשה האשימה את ה-CCDH בכך ● השופט קבע כי הרשת החברתית המצייצת רצתה "כדי להעניש את CCDH על פרסומים שמתחו ביקורת על X"

תביעתם סורבה על ידי השופט. אילון מאסק ו-X (לשעבר טוויטר) שבבעלותו.

שופט אמריקני דחה אתמול (ב') את התביעה של X נגד המרכז למאבק בשנאה דיגיטלית (CCDH – ר"ת Center for Countering Digital Hate) – שהוא ארגון ללא מטרות רווח, העוקב אחר דברי שטנה ודיסאינפורמציה באינטרנט. השופט, צ'רלס ברייר, קבע כי החברה הגישה את התביעה "כדי להעניש את CCDH על פרסומים שמתחו ביקורת על X, ואולי כדי להרתיע אחרים שירצו לעסוק בביקורת שכזו".

הפרשה, עליה דיווחנו בעבר, החלה בקיץ 2023, כש-X, שבבעלות אילון מאסק, פנתה לבית המשפט המחוזי בארה"ב עבור המחוז הצפוני של קליפורניה בשעת לילה מאוחרת, והגישה בו תביעה. בתביעתה זו טענה הרשת החברתית כי המרכז למאבק בשנאה הדיגיטלית השתתף ב"קמפיין הפחדה" להרחקת מפרסמים ממנה. לדבריה בתביעה, כחלק מ"קמפיין ההפחדה" הזה פרסם המרכז דו"חות מחקר שבהם נטען כי היא לא עושה די כדי להסיר דברי שטנה מהפלטפורמה החברתית שלה.

בתביעה האשימה X את ה-CCDH גם בהפרת תנאי השירות שלה על ידי השגה, או "גירוד", של מסת נתונים לא חוקית מהפלטפורמה. עוד צוין בכתב האישום של X, מבלי לספק הוכחות לכך, כי הארגון ממומן על ידי ממשלות זרות וחברות תקשורת הרואות ב-X תחרות.

מאסק הבעלים אף הכביר וטען באותם ימים – בהם חוותה X חרם מפרסמים דרמטי, שכלל בין השאר מותגי ענק כמו קוקה קולה או דיסני – כי הדו"ח של CCDH הוא שגרם לירידה בהכנסות החברה. טענתו של יזם הטק הייתה שהדו"ח הגביר את החששות של מפרסמים לגבי בטיחות המותג, ולדבריו, בהחלט יתכן שזה מה שהביא אותם להפסיק פרסום ב-X. התביעה הכבירה וגרסה ש-X סבלה מהפסדים של "לפחות עשרות מיליוני דולרים" כתוצאה מפרסומי CCDH.

תביעה זו נתפשה בציבור כמקרה בוחן לסוגיית פרסומים של תוצאות מחקר ואחריות החוקרים עליהן. לו הייתה מתקבלת, הייתה התביעה יכולה להרוס את המרכז, שכאמור מתנהל כמלכ"ר.

אילון מאסק לצד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ונציג צה"ל, בסיור בכפר עזה בעת ביקורו בישראל.

אילון מאסק לצד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ונציג צה"ל, בסיור בכפר עזה בעת ביקורו בישראל. צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

מאסק: דוגל בחופש הביטוי אך נחשד כאנטישמי, קונספירטור ואיש ימין

מאסק עצמו, כידוע, נחשד בהיותו גזען ואנטישמי, לכאורה, למשל משום שהגיב בחיוב לתיאוריות של עליונות לבנה והשאיר ב-X קונספירטורים וגורמים אנטישמיים מוכרים. הזעם על התנהלותו עלה בחודשים האחרונים עוד, בעיקר בישראל ועקב מלחמת ישראל-חמאס, בגלל שהמצב הקצין את הסכסוך הישראל-פלסטיני ונראה היה, לפחות לצד הישראלי של המשוואה, שמאסק מסייע דווקא לקידום תכנים פרו-פלסטינים. המצב הקצין כך שמאסק חצה את האוקיאנוס והגיע לישראל, בה ערך ביקור יחד עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בישובי עוטף עזה ההרוסים, ענד דיסקית חטופים, והפגין התעניינות גבוהה באסון שפקד את המדינה.

אלא שלכך קדמו מקרים מטרידים, כמו למשל כשבדצמבר מאסק החזיר לפעולה את חשבון ה-X של אלכס ג'ונס – קונספירטור מוכר שהפסיד במשפט בגין הפצת תיאוריות שווא בהקשר לירי בבית הספר היסודי סנדי הוק בשנת 2012, שבו נהרגו 20 ילדים ושישה מחנכים. מאסק ערך סקר, ואחרי ש-70% מתוך כמעט שני מיליון משיבים הצביעו "כן", הוא ציין ש"העם אמר את דברו" וקיבל את ג'ונס בחזרה לשירות.

השופט: "תיק זה עוסק בהענשת הנאשמים על דבריהם"

אתמול, כך צוין בדיווח של The Verge, הציג השופט המחוזי ברייר את הסיבות להחלטתו לפסול את התביעה, ופתח ואמר כי "לפעמים לא ברור מה מניע התדיינות משפטית", אך ציין כי לעיתים ישנם מקרים שבהם "תלונה היא כה בוטה וקולנית לגבי דבר מסוים, עד שאין לטעות במטרתה. המקרה הזה מייצג את הנסיבות האחרונות. תיק זה נוגע להענשת הנתבעים על דבריהם".

בתגובה לטענת X ש-CCDH "גירדה" את האתר שלה עבור נתונים, מה שנוגד את תנאי השירות שלה, השופט מצא ש-X לא הצליחה "לטעון להפסדים על סמך נזקים טכנולוגיים" – כלומר, החברה לא הדגימה כיצד ה"גירוד", המסוים הוביל להפסדים הכספיים שחוותה.

בנוסף, X תבעה בזמנו פיצויים של מיליוני דולרים מ-CCDH, בטענה שהדיווחים שלו הם שהובילו לנטישת המפרסמים ולאובדן ההכנסות מפרסום, אך השופט הסכים עם טענת CCDH שהרשת החברתית לא יכולה לתבוע פיצויים בגין פעולות עצמאיות של צדדים שלישיים, על סמך דיווחים של CCDH, או בשל "דבריה".

CCDH הוא, כאמור, ארגון ללא מטרות רווח הפועל בארה"ב ובבריטניה. הוא מפרסם באופן קבוע דיווחים על נאצות, דיבור שנאה וקיצוניות או התנהגות מזיקה בפלטפורמות מדיה חברתית כמו X, טיקטוק (TikTok) או פייסבוק. הארגון פרסם מספר דיווחים ביקורתיים כלפי הנהגתו של מאסק, המפרטים ממצאים, לכאורה, שהדגימו עלייה בנאצות נגד להט"בים ושחורים בפלטפורמה, כמו גם נסיקה במידע שקרי ומוטעה המתפרסם בשירות, למשל על נושא משבר האקלים, מאז רכישתו בידי מאסק.

יצוין כי קודם לפסיקה, בשימוע שנערך בפברואר על מנת בחון את בקשת CCDH לבטל את התיק, השופט ברייר אפילו לעג לטענותיה של X ואמר שהן "מטומטמות", משום שהחברה לא הגישה תביעת לשון הרע נגד העמותה. השופט שב וחזר על הביקורת הזו גם בפסיקתו אתמול. "אם הפרסומים של CCDH היו מכפישים, זה היה דבר אחד, אבל תאגיד X נמנע בזהירות מלומר שכן", כתב ברייר. הוא הוסיף כי X הייתה מעוניינת ברווח כפול – מחד היא ניסתה לבקש ש-"פיצויים עונשיים" יוטלו על CCDH, אך מצד שני לעשות זאת מבלי להגיש תביעת לשון הרע כמתבקש.

עמראן אחמד, מייסד ומנכ"ל המרכז, אמר שהתביעה היא כמו "קמפיין הטרדה צבוע" שמבצע מיליארדר, שמדבר על הגנה על חופש הביטוי אך לאחר מכן משתמש בעושרו כדי לנסות להשתיק את מבקריו. אחמד אף אמר שהתביעה מראה את הצורך בחוק פדרלי, שיחייב חברות טכנולוגיה לפרסם מידע נוסף על פעילותן, כך שהציבור יוכל להבין כיצד פלטפורמות חזקות אלו מעצבות את החברה. "אנו מקווים שהפסיקה פורצת הדרך הזו תעודד חוקרים למען האינטרס הציבורי בכל מקום להמשיך, ואף להגביר, את עבודתם החיונית של החזקת חברות מדיה חברתית אחראיות על השנאה והמידע המוטעה שהן מארחות, ועל הנזק שהן גורמות", אמר אחמד.

רוברטה קפלן, עורכת הדין של המרכז, אמרה שהדחייה של התביעה של X מראה "שגם האיש העשיר ביותר לא יכול לכופף את החוק לפי רצונותיו".

בהצהרה שפורסמה ב-X, ציינה פלטפורמת המדיה החברתית שהיא "לא מסכימה עם החלטת בית המשפט ומתכוונת לערער".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים