העלמת "חרבו דרבו" מסיכומי ספוטיפיי: מי מנהל מוסרית את העולם?
שירות הזרמות המוזיקה המצליח פרסם אתמול (ד') - כחלק מפרויקט ה-Wrapped האהוב שלו - רשימה שממנה הועלם השיר המגה-מצליח של נס וסטילה, ולא נימק מדוע ואיך זה מסתדר עם מחויבותו לחוק וגם ליוצרים והמאזינים שלו
נס וסטילה – הלא הם הראפרית נסיה לוי והראפר המפיק דור סורוקר – זכו להיות מוכתרים כ"אנשי השנה" של ישראל בראש השנה האחרון והלהיט ההיסטרי שלהם "חרבו דרבו" נבחר כשיר השנה בגלגל"צ, בין השאר. "חרבו דרבו" הוא שיר ראפ קצבי ומלא אנרגיות שיצא לאור בנובמבר 2023, זמן קצר לאחר האירועים הנוראיים של ה-7 באוקטובר. השיר, לפי עדות האמנים, נוצר מתוך זעם ותחושת חוסר אונים בעקבות אירועי השבת השחורה, שאותה תיאר סורוקר כתחושה של תבוסה והשפלה לאומית. לדבריו, היצירה נועדה להרים את מורל העם, והוא אף סבור שהמשימה הצליחה בגדול. ואכן, השיר זכה להשמעות רבות בתחנות הרדיו וכבש את המצעדים ואפילו הוביל את חברת פרטנר לרכוש את הזכויות לשימוש בו בפרסומת בעבור סכום נכבד.
עם זאת, אל ההצלחה המסחררת של "חרבו דרבו" נלוותה לא מעט מחלוקת. הביקורת על השיר, שהוגדר כ"אגרסיבי" ו"תוקפני", נשמעה בעיקר מחוץ לישראל.
ספוטיפיי נהגה הפעם באופן משונה וחשאי ולא עדכנה איש בהחלטתה להעלים שיר דומיננטי מהשנה החולפת בלי הסברים או התנצלויות. בנוסף, כולנו יודעים כי בשירות ההזרמות עדיין נמצא שפע של שירים מיזוגניים, סקסיסטיים ואלימים שפשוט מתנגנים להם בשלווה ובלי הפרעות.
בעקבות מילות השיר – כמו: "הבאנו את כל הצבא עליכם ונשבע לא תהיה מחילה/ טפיייי, יבני עמלק! כל היחידות מוכנות??!… כל היחידות בצה"ל במוד לחרבו דרבו על הראש ש'ך" – רבים טענו שמדובר בשיר שנאה המכוון לכלל הפלסטינים. הטענות הללו הובילו אפילו לסערה פנימית ביוטיוב, כאשר עובדים בפלטפורמה קראו להסרת השיר בטענה שהוא מהווה "הסתה לרצח עם".
מצד שני, סורוקר תיאר בתקשורת בעבר את האיומים שקיבל בעקבות השיר וציטט את שנכתב לו: "אנחנו יודעים מי אתה בדיוק, אנחנו יודעים איפה המשפחה שלך, יש לך אח כזה ואחות כזאת ואנחנו נהרוג את כולם". נס וסטילה הגיבו לביקורת והסבירו כי שהשיר נועד לתמוך בעם ישראל. הם שבו והדגישו כי "חרבו דרבו" לא מכוון כדי לפגוע בפלסטינים, אלא נועד להביע את כאב ותסכול בעקבות מתקפת הטרור, וכי הביטוי "עמלק" המופיע בו מתייחס לחמאס בלבד. כל זה לא עזר, ולמרות ההצלחה בארץ, "חרבו דרבו" הוביל גם לאירועים לא נעימים נוספים עבור הצמד, ששיאם היה כשארצות הברית סירבה להעניק להם ויזות אמן, מה שהוביל לביטול סיבוב הופעות מתוכנן של השניים במיאמי ובניו יורק.
"חרבו דרבו" פשוט נעלם לחלוטין ובלי הסברים
ואולם ממש בימים אלו, כשכבר חשבנו ששיא ההתנגדות העולמית ל"חרבו דרבו" מאחורינו, בחרה פלטפורמת הזרמות המוזיקה ספוטיפיי שלא לכלול את השיר המאוד מצליח ברשימת "השירים המושמעים של השנה בישראל", שהיא פרסמה כחלק מפרויקט ה-Wrapped שלה. בעוד ששירים אחרים של הצמד, כמו "מגדלים" ו"באמפרים", נכללו ברשימה – "חרבו דרבו" פשוט נעלם ממנה לחלוטין, וזאת בלי נימוקים, אך ככל הנראה בשל תוכנו השנוי במחלוקת.
הפרשה הזו מעלה מחשבות – מורכבות ולא לגמרי נחרצות, יש להודות – אודות כללי המוסר העולמיים, ומי אמור להיות הקובע והאוכף שלהם.
אז ראשית כדאי לדעת קצת על מדיניות צנזור התוכן של ספוטיפיי ותפקידה כשומרת סף – ספוטיפיי, כפלטפורמה דיגיטלית גדולה, מוגדרת כיום, לפחות בגבולות האיחוד האירופי, עקב חוק השווקים הדיגידטליים שלו (DMA), כ'שומרת סף' שמארחת תכנים של יוצרים רבים. לכן היא נושאת באחריות מסוימת, ואפילו די גבוהה, לתכנים הללו. החברה מחויבת לשמור על ניקיון השירות שלה, כפי שבא לידי ביטוי בגישתה כלפי תוכן קיצוני אותה תיארה כך: "ספוטיפיי שואפת לאפשר לאמנים להתפרנס מאומנותם ולמיליארדי מעריצים ליהנות ולספוג השראה ממנה. לשם כך, צוותינו ברחבי העולם פועלים מסביב לשעון כדי להבטיח שהחוויה לאורך הדרך תהיה בטוחה ומהנה עבור יוצרים, מאזינים ומפרסמים".
בעקרון ספוטיפיי אוסרת על תכנים המקדמים טרור או אקסטרימיזם אלים, ופועלת להסרת תכנים המפרים את כללי הפלטפורמה או את החוק. החברה משתמשת בשיטות פיקוח יזומות, במומחיות אנושית ובדיווחי משתמשים כדי לזהות תוכן פוגעני אפשרי – ולמחוק אותו.
כדי להיות הוגנים כדאי לספר כי ספוטיפיי, לפי דיווחים שונים, התמודדה גם עם לחצים מצד קבוצות אינטרסים שונות, כגון קבוצות ציוניות מבריטניה, שדחקו בה להסרת מוזיקה פלסטינית תומכת-התנגדות. לפיכך, אפשר שהמהלכים של החברה השוודית מקורם הן ברצונה להפגין איזון בין אפשור חופש הביטוי לאמנים לבין מניעת הסתה ותוכן פוגעני, פשוט כציות לחוק.
אלא ש-ספוטיפיי נהגה הפעם באופן משונה וחשאי ולא עדכנה איש בהחלטתה להעלים שיר דומיננטי מהשנה החולפת בלי הסברים או התנצלויות. בנוסף, כולנו יודעים כי בשירות ההזרמות עדיין נמצא שפע של שירים מיזוגניים, סקסיסטיים ואלימים שפשוט מתנגנים להם בשלווה ובלי הפרעות.
אז מחד אני שמחה על הדרישה של ממשלות ויבשות משירותי ענק אונליין להפגין אחריות לתוכן שמתפרסם בהם. אבל מאידך, או שאתם באמת מצנזרים כל סוג של קריאה לאלימות או נקמה ודיבור שנאה – או שלא. ספוטיפיי, הגיע הזמן להחליט אם אתם זורמים עם לאומנות, גזענות, אלימות ויתר רעות חולות של החברה, שמשתקפות במוזיקה, אם לאו. כי כשאתם נוהגים בחוסר עקביות, זה משדר ניהול של איפה ואיפה, וזה, יש להודות, לא ממש קונספט מוצלח, לא עבורכם ולא בשביל האמנים והיוצרים או המאזינים שלכם.
תגובות
(0)