המשימה של ביידן: להחזיר לאמריקה את העליונות הטכנולוגית שלה

"Make America great again" - "לעשות את אמריקה שוב לגדולה" - הייתה סיסמת הבחירות של טראמפ בקמפיין הקודם ● עכשיו, אחרי שביידן ניצח אותו, הנשיא החדש צריך ליישם את המוטו של יריבו - בתחום ההיי-טק

האם ביידן יעשה את אמריקה לחזקה יותר טכנולוגית? אילוסטרציה: BigStock

ג'ו ביידן, הנשיא הנבחר של ארצות הברית, זכה אתמול (ש') והיום לשורת ברכות – החל מראשי מדינות (כולל בנימין נתניהו שלנו, גם אם באיחור), עבור במנהיגים עסקיים וכלה בסלבריטיז ובאנשים "פשוטים" – באמריקה ומחוצה לה. בין אותם מברכים היו כמה מבכירי תעשיית ההיי-טק. אלא שלא כולם, לפחות עד לרגע זה. זאת על אף שקליפורניה, שם נמצא עמק הסיליקון, היא מדינה כחולה בדרך כלל, וגם הפעם תושביה הצביעו ברוב גדול למועמד הדמוקרטי.

הסיבות לכך שמנכ"לי רבות מחברות ההיי-טק הגדולות לא פרסמו ציוצי ופוסטי ברכה לנשיא החדש הגיוניות, ובפרט המרכזית שבהן – הנשיא הישן, דונלד טראמפ, ממשיך לכהן עוד חודשיים וחצי, וזה פרק זמן שאפשר לעשות בו הרבה פעולות שעלולות לפגוע בהן.

אבל כאשר ביידן יכנס לבית הלבן ויתחיל בכהונתו, סביר להניח שאחד הנושאים שיעמדו על סדר יומו העמוס יהיה שיקום מעמדה של ארצות הברית ועליונותה הטכנולוגית, שנפגעה מאוד בשנים האחרונות, בין היתר כתוצאה ממלחמת הסחר שפרצה בין ארצות הברית של קודמו, דונלד טראמפ, לבין סין.

חשוב לציין שמערכת היחסים של טראמפ עם ראשי עמק הסיליקון ידעה עליות וירידות. בשנתיים הראשונות, הנשיא, שהוא במקורו איש עסקים (אם כי מהלואו-טק – מתחום הנדל"ן), היה טוב להיי-טק האמריקני. הוא הצליח חלקית לממש את הבטחת הבחירות שלו להחזיר את כוח העבודה לארצות הברית, להשקיע בתשתיות ובייצור. הדבר בא לידי ביטוי בבורסה, שחייכה לבעלי המניות של חברות אלה. אלא שמלחמת הסחר, כמו גם המשבר הכלכלי החמור של הקורונה, הכבידו על היכולת של ארצות הברית להתמודד עם התחרות מסין.

דאגה מהמצב – עכשיו ובטווח הרחוק

צריך לומר שלמרות זאת, ערב הבחירות, המניות של חברות ההיי-טק הגדולות – מיקרוסופט, אמזון, אפל, גוגל ואחרות – הראו ביצועים יפים, וכך גם, ברוב המקרים, התוצאות הרבעוניות האחרונות שהן דיווחו. אבל אנשי היי-טק רבים בארצות הברית מודאגים מהמצב וממה שיהיה בהמשך. שנות טראמפ הביאו את הכלכלה והחברה האמריקניות למקומות לא מחמיאים בדירוגים שונים: כך, למשל, במדד בלומברג של הכלכלות החדשניות, שפורסם בתחילת השנה, לפני הקורונה, דורגה ארצות הברית במקום ה-29, בעוד שסין – במקום ה-15, ובדירוג המדינות בתחום החינוך היא הגיעה למקום ה-47. גם במבחני הפיזה, שהקוראים הישראלים מכירים מהתוצאות העגומות של תלמידינו בהם, תלמידי ארצות הברית לא הראו כל שיפור. הצעירים הסינים נמצאים הרבה לפניהם בתחומי המתמטיקה והמדעים – מהתחומים המרכזיים שמבחנים אלה מודדים.

כמו הקורונה, גם כאן טראמפ טוען שהמצב הוא באשמת הסינים. אלא שערב הבחירות התבטאו כלכלנים בארצות הברית ואמרו שטענה זו לא נכונה ושהשקעות רבות יותר של הממשל האמריקני והמדינות השונות במחקר יביאו לתוצאות טובות יותר מול מדינת הענק האסייתית.

ימשיך את מדיניות קודמו בענייני ההיי-טק? הנשיא הנבחר של ארצות הברית, ג'ו ביידן. צילום: BigStock

ימשיך את מדיניות קודמו בענייני ההיי-טק? הנשיא הנבחר של ארצות הברית, ג'ו ביידן. צילום: BigStock

ביידן יצטרך לתת את דעתו גם להמלצות של מועצת ה-IT האמריקנית, שהתכנסה ממש סמוך לבחירות והצביעה על שורה של צעדים שהממשל צריך לעשות כדי לקדם תהליכי חדשנות בפעילותו, ולהפוך אותו לדיגיטלי ומתקדם יותר, בין היתר כדי ללעזור בהשתלטות על מגפת הקורונה – משימה שאותה הוא הגדיר אמש בנאום הניצחון שלו כראשונה במעלה.

מה תהיה ההשפעה על ההיי-טק הישראלי?

באופן טבעי, אנחנו, בישראל, שואלים האם לשינוי השלטון בבית הלבן תהיה השלכה כלשהי עלינו, או יותר נכון אילו השלכות יהיו עלינו. השאלה הזאת נשאלת בדרך כלל ברמה המדינית-ביטחונית, אבל היא רלוונטית גם להיי-טק. ארצות הברית היא בין השווקים המרכזיים, אם לא ה-מרכזי, של חברות ההיי-טק הישראליות – הסטארט-אפים ואלה הגדולות יותר. בלא מעט תחומים בשוק האמריקני יש לחברות טכנולוגיה ישראליות מה להציע, למשל בתחום הבריאות הדיגיטלית, בקלינטק וביישומים שמאיצים תהליכי דיגיטציה במגזרים שונים. כאן ישפיעו, בין היתר, המעשים שיעשה ממשל ביידן בכל הנוגע לרגולציה, המדיניות שלו בעניין אשרות עבודה לאנשי וחברות היי-טק מישראל והאם הוא ימשיך את הקו של טראמפ – להחזיר את המשרות לארצות הברית ולחזק את התעשיות המקומיות.

השורה התחתונה: ביידן יצטרך להגדיר מחדש את מערכת היחסים של הבית הלבן עם ראשי חברות הטק הגדולות, במיוחד לאור החיכוכים עם טראמפ, ובמקרה של שנואות נפשו – הרשתות החברתיות ואמזון – גם המתקפות וניסיונות ההשתקה. האם ביידן ימשיך את הקו הנוקשה של הנשיא הנוכחי או שמא, כמו שאמר בהקשר אחר ממונה הקורונה (היוצא), פרופ' רוני גמזו, הוא ינסה לכרות חוזה חדש עם בכירי עמק הסיליקון? צריך להמתין ולעקוב.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים