ה-IT שמאחורי הפריימריז במפלגת העבודה

מערכת הבחירות הממוחשבת לתפקיד יו"ר המפלגה, שהתקיימה אתמול (ג'), עברה ללא תקלות ● מדוע לא ממחשבים את הבחירות ברמה הכלל ארצית, במקום הפתקים והקלפיות?

אכזבה דיגיטלית. צילום אילוסטרציה: Tashatuvango, BigStock

הבחירות המקדימות לראשות מפלגת העבודה, שנערכו אתמול (ג'), היו בחירות ממוחשבות לחלוטין. ב-80 הקלפיות שעמדו לרשות מתפקדי המפלגה ברחבי הארץ הועמדו מערכות הצבעה ממחושבות, שבאמצעותן בחרו חבריה את המועמדים. התהליך כולו עבר בצורה חלקה.

אין זו הפעם הראשונה שמפלגת העבודה, כמו יריבתה, הליכוד, ביצעה תהליך שלם של בחירות ממוחשבות. אלא שבפעמים הקודמות, בשתי המפלגות היו תקלות שגרמו ללא מעט מהומה והביאו את ראשיהן להיצמד חזרה לשיטת הפתקים והארגזים.

מתפקדי מפלגת העבודה חוללו אתמול מהפך לא רק בצמרת אלא גם בשיטת ההצבעה. הם התחברו במהירות לקלפי הממוחשבת וביצעו את תהליך ההצבעה כמעט ללא תקלות. תהליך ההצבעה הממוחשב נעשה על בסיס תוכנה שנקראת סכהקול, שפותחה על ידי בית התוכנה איניגו (Eanygo), שבבעלות קיבוץ עין השופט. זוהי מערכת שעובדת מזה שלוש שנים ומפעילה מערכות בחירות בארגונים ובוועדי עובדים שונים בארץ. בין היתר, היא ניהלה את מערכת הבחירות של המרכז הרפואי שערי צדק, ועד עובדי סלקום-נטוויז'ן ושורה של קיבוצים.

מבחן האש של מערכות ניהול הבחירות

בית התוכנה הוקם ב-2003 ומהווה ענף פעיל בתוך קיבוץ עין השופט. למעשה, התוכנה פותחה במקור לצרכי הקיבוץ, ועם השנים הורחבה הפעילות והיא הפכה למערכת שמנהלת מערכות בחירות בכל מיני גופים. ואולם, הבחירות המוקדמות אתמול במפלגת העבודה היו מבחן האש הגדול ביותר של המערכת – מבחינת מספר המשתמשים וכמובן בגלל הקריטיות והרגישות הרבה של הפריימריז האלה.

אמיר זלצר, מנכ"ל איניגו

אמיר זלצר, סמנכ"ל איניגו

אמיר זלצר, סמנכ"ל איניגו, אומר כי בחברה מועסקים 12 אנשים מהקיבוץ ומחוצה לו. לדבריו, מערכת הסכהקול לוקחת את הבחירות הממוחשבות עד לקצה – הצבעה באמצעות המוביל והצבעה מהבית. דמוקרטיה ישירה לכל דבר, שמונגשת לכל אחד בכל מקום. אתמול מומש הרכיב של הצבעה באמצעות צג מחשב שהוצב בקלפיות ועליו הוצבו תמונותיהם של כל המועמדים, ובעל זכות הבחירה היה צריך רק ללחוץ על מסך המגע, לבחור את המועמד שבו הוא בוחר ולאשר סופית. מרגע שההצבעה הסתיימה, לא הייתה שום אפשרות לשנות או לתקן אותה. כל זאת – בלי ניירות ובלי קלפיות.

גם תהליך ההזדהות מול ועדת הקלפי נעשה מול ספר בוחרים ממוחשב, שהכיל כלים שמאפשרים למנוע הצבעות כפולות של בוחרים וזיופי תעודות. לאחר הזיהוי, הבוחר נותב אוטומטית על ידי מערכת מחשב לאחד מעמדות הבחירה הממוחשבות, במקומות שבהם הוצבה יותר מקלפי אחת. "עובדה זו מונעת חשד לאי סדרים. זאת, בניגוד למצב עד כה, שבו הניתוב היה ידני, על פי החלטת אחד מחברי ועדת הקלפי, ולא פעם השיקול לאן לשלוח את הבוחר הוא קריטי מבחינת הזמן והשפעה על התהליך", אמר זלצר.

לדבריו, ההצבעה עצמה היא החלק הפחות מורכב בניהול המערכת. לדבריו, "האתגרים המורכבים שאיתם היא מתמודדת הם ניהול מאובטח ואמין של בסיס הנתונים המכיל את נתוני ההצבעה, ולא פחות חשוב מכך – שמירה על עקרונות חופש הבחירה וחיסיונה. השקענו בכך מאמצים רבים".

אבטחת מידע מקסימלית

"ברמה העקרונית, מרגע שבעל זכות הבחירה סיים את תהליך ההצבעה, המידע לא נשמר באף שרת או בסיס נתונים – לא בעמדת המחשוב ולא בשום מקום אחר", ציין זלצר. "יותר מזאת, המידע שמגיע לבסיס הנתונים המרכזי לא כולל את שעת ההצבעה בקלפי, כדי לא לאפשר כל ניסיון של הצלבת מידע במטרה לחשוף את פרטיו את זהות הצבעתו של הבוחר. תהליך הכתיבה לבסיס הנתונים נעשה לשני שרתים שונים, שאין שום קשר ביניהם, כאשר קיים ניתוק מוחלט בין פרטיו של המועמד ליתר הנתונים".

הפריימריז הממוחשבים במפלגת העבודה - כך זה נראה בפועל. צילום מסך

הפריימריז הממוחשבים במפלגת העבודה – כך זה נראה בפועל. צילום מסך

בנוסף לשכבות אבטחה אלה, זלצר ציין שבתהליך הבחירות במפלגת העבודה נשכרה חברת אבטחה חיצונית, שבדקה כל הזמן את רמת האבטחה ונתנה אישור רשמי שאכן, התהליכים מאובטחים.

גם תהליך עיבוד הנתונים היה מהיר ביותר ומרגע שההצבעה הסתיימה, התנהל תהליך אוטומטי לחלוטין של ספירת הקולות. גם כאן – ללא פיסת נייר ובלי צורך בניוד קלפיות, משאיות או ארגזים. ואכן, נציג המפלגה הכריז על התוצאות הסופיות זמן קצר לאחר סגירת הקלפיות.

האם הצלחת תהליך ההצבעה הממוחשב במפלגת העבודה תסלול את הדרך ליישום השיטה גם בבחירות הארציות? הנושא עולה לכותרות בכל פעם שנערכים למערכת בחירות או מסכמים את זו שהייתה, כמו גם בזמנים שבין מערכת בחירות אחת לאחרת.

הדיון האחרון בנושא התקיים בדצמבר אשתקד בוועדת הכספים של הכנסת, כשזו אישרה את תקציב ועדת הבחירות המרכזית לשנים 2017-2018, בהיקף של כ-40 מיליון שקלים. בדיון נאמר שהוועדה יוזמת הרבה פרויקטים ותהליכי ייעול, שהעיקרי שבהם הוא בתחום מחשוב תהליכי העבודה שלה וניהול יעיל יותר, באמצעות המחשוב, של ספר הבוחרים.

אולם, הצבעה באמצעים ממוחשבים בבחירות הארציות היא לא אופציה שבאמת נמצאת על סדר היום, הגם שהיא יכולה לחסוך הרבה כסף. גם כאן, הטכנולוגיה מאפשרת לעבור מחר בבוקר לבחירות ארציות ממוחשבות, אבל החסם העיקרי הוא אצל מי שמנהלים את מערכת הבחירות, ובראשם הפוליטיקאים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים