ההשבתה הגלובלית ב-X: התירוץ של מאסק לעזוב את הפוליטיקה?
לאחר שבאחרונה תקלות עולמיות ברשת החברתית שבבעלותו פגעו במיליוני משתמשים, יזם הטק הכריז שיחזור לעבוד 24/7 בעסקיו ● האם התקלה שימשה כתירוץ לפרישה מהעיסוק הפוליטי, שלא ממש מינף את מאסק ואף פגע בטסלה?
פלטפורמת המדיה החברתית X חוותה באחרונה מספר תקלות גלובליות משמעותיות בזו אחר זו, שהביאו גם להשבתה של השירות. המקרה הראשון נרשם ביום ה' בשעות הערב, אחריו חלו עוד תקלות ואילו ההשבתה הנרחבת יותר אירעה אתמול (ש'). נכון למועד כתיבת שורות אלו, לפי אתר Downdetector, המסתמך על דיווחי גולשים – אין תקלות בשירות.
בשיא התקלה בשבת, דווחו על מעל 25,800 תקריות תפעוליות שאירעו ברחבי העולם. הכשלים הטכניים שהפלטפורמה חוותה פגעו במיליוני משתמשים בארצות רבות, בכללן ארה"ב, גרמניה, ספרד, צרפת, הודו, קנדה, אוסטרליה ובריטניה, וגם המשתמשים הישראלים דיווחו עליהן. בין השאר הכשלים מנעו מהגולשים גישה אל הפידים ולהודעות הישירות ואף הפריעו להתחברות לשירות בחלק מהמקרים.
הגורם לתקלות, על פי צוות ההנדסה של X, היה קשור לבעיות מתמשכות בדאטה סנטר, אשר לפי הדיווחים, נבעו משריפה שפרצה במרכז הנתונים שבבעלות X באורגון ביום ה' בבוקר. הבעלים, אילון מאסק, אפילו הודה בציוץ כי נדרשים "שיפורים תפעוליים גדולים" ב-X, ואמר שמנגנון הגיבוי שהיה אמור לפעול – כשל.
We're still experiencing issues from yesterday's data center outage. Login and signup services are unavailable for some users, and there may be delays in notifications and Premium features.
Our team is working 24/7 to resolve this. Thanks for your patience—updates soon.
— Engineering (@XEng) May 24, 2025
היזם התזזיתי הודיע: חוזר בלעדית לעסקים
ואולם מעניין לא פחות הוא מה שאירע בעקבות הכשלים הטכניים הללו. לאחר התקלות הנרחבות בפלטפורמת המדיה החברתית שבבעלותו, הכריז יזם הטק מאסק כי הוא חוזר להתמקד לחלוטין בעסקיו, בעבודה מסביב לשעון. בהודעה שפרסם ב-X מאסק הבהיר את כוונתו להפנות את תשומת ליבו הבלעדית בחזרה לאימפריית העסקים שלו.
"בחזרה לבלות 24/7 בעבודה ולישון בחדרי ישיבות/שרתים/מפעלים", כתב מאסק. הוא הוסיף כי "אני חייב להיות ממוקד במיוחד ב-X/xAI ובטסלה (בתוספת שיגור ספינת החלל בשבוע הבא), שכן אנו מוציאים לשוק טכנולוגיות קריטיות".
Back to spending 24/7 at work and sleeping in conference/server/factory rooms.
I must be super focused on 𝕏/xAI and Tesla (plus Starship launch next week), as we have critical technologies rolling out.
As evidenced by the 𝕏 uptime issues this week, major operational…
— Elon Musk (@elonmusk) May 24, 2025
השיבה הזו של מאסק לעסקיו מתרחשת בעת שהוא התמודד עם ביקורת על ריבוי מחויבויותיו מחד ומאידך על מהלכים שביצע בתקופה שבה פעל כראש המחלקה להתייעלות הממשל, ה-DOGE – עליה הופקד בידי הנשיא דונלד טראמפ.
באחרונה הביעו משקיעים בעסקיו של מאסק דאגה מכך שהקברניט "פרוס דק מדי" מבחינת חלוקת זמנו. כדי להרגיע אותם, מאסק כבר הצהיר שהחל ממאי הוא יפחית ליום או יומיים בשבוע בלבד את הזמן שלו המוקדש ל-DOGE – שהיא גוף מבקר חיצוני הפועל ברחבי ממשל טראמפ. כפי שדיווחנו, מאסק גם בישר באחרונה בפורום כלכלי בקטאר כי בכוונתו להוציא "הרבה פחות" על קמפיינים פוליטיים בעתיד הקרוב. לדבריו, הוא "עשה די!" בתחום התרומות לפוליטיקה.
והוא אכן עשה. מאסק, כידוע, היה תומך פיננסי משמעותי של טראמפ במהלך קמפיין הבחירות האחרון שלו בארה"ב, ולפי דיווחים הוציא הוציא לפחות 250 מיליון ד' על קידומו של טראמפ לתפקיד הנחשק במירוץ לבחירות 2024. לאחר היבחרו של טראמפ, מאסק מונה על ידו לתפקיד משפיע ודומיננטי כראש ה-DOGE – במסגרתו הוא ביצע קיצוצים נרחבים בכוח אדם ובהוצאות במשרדי ממשלה. ואולם, בשבועות האחרונים דווח על התרחקות משמעותית בין טראמפ למאסק, ועל סימנים לכך שה"רומן" של השניים אולי תם.

המחאה נגד מאסק קראה לפגוע בה ובמניותיה. טסלה. צילום: עיבוד ממוחשב. מקור: Shutterstock
מסתמן: הפוליטיקה לא החמיאה למאסק או היטבה עם עסקיו
העיסוק הפוליטי של מאסק, ובמיוחד חבירתו אל טראמפ – שקוממה רבים בגין קשרי הון-שלטון לכאורה – גרמו נזק תדמיתי משמעותי למאסק ובעיקר לחברת טסלה, אותה ייסד ושהוא מנכ"לה. מחאה עממית שפרצה נגד מאסק, אחרי שלכאורה הצדיע במועל יד בהשבעת טראמפ, קראה להחרים את חברת המכוניות החשמליות הפופולרית. לאחר שהמחאה הפכה סוכנויות של טסלה לזירות הפגנות בארה"ב וברחבי העולם, היא הביאה לירידה במכירות החברה באירופה ולדיווח על ירידה שנתית ראשונה במסירות הרכבים של טסלה בשנה שעברה.
מאסק התייחס לכך ואמר שזה "בהחלט בסדר להתנגד לדברים פוליטיים, אבל זה לא בסדר לפנות לאלימות ותליית מישהו כבובה ואיומי מוות". הוא גם ציין כי זה "לא סופר כיף להיות מותקף ללא הרף".
כעת, אחרי התקלות והשבתת X, בגללן או בתוך היאחזות בהן כתירוץ, הצהרתו של מאסק על חזרה להתמקדות 24/7 בביזנס שלו בלבד מסמנת שבכוונת היזם לערוך שינוי פוטנציאלי בהתנהלותו ואולי להשאיר את ה"הרפתקה" הפוליטית שלו מאחור. נמתין לאירועים הבאים על מנת לגלות האם אכן זהו סוף הקשר מאסק-טראמפ או שמא רק ירידה מתחת לרדר שמבצע המולטי-מיליארדר כדי להסיר ממנו את הזרקורים, והמוחים.











תגובות
(0)