"גוגל חששה שלא תוכל לשלוט בשימוש של ישראל בנימבוס"
דיווח חדש חושף מסמכים פנימיים של החברה, שבהם עולה החשש שהיא לא תוכל לפקח האם ישראל משתמשת בטכנולוגיה שלה לצרכי צה"ל ● עובדים בגוגל קראו לחברה לצאת מפרויקט נימבוס בדיוק בגלל סיבה זו

מסמכים מסווגים פנימיים של גוגל, שנחשפו אתמול (ב') באתר The Intercept, מעלים שענקית הטכנולוגיה חששה שלא תוכל לפקח על האופן שבו ישראל משתמשת במשאבי המחשוב שלה, שמהווים חלק מפרויקט נימבוס, והאם הם מוקצים לצה"ל ולגופים ביטחוניים. נימבוס הוא פרויקט הענן הממשלתי של ישראל והחברות שזכו בו הן גוגל קלאוד ו-AWS. עובדים בשתי החברות קראו להן לבטל את השתתפותן בפרויקט – לפני המלחמה בעזה וביתר שאת מאז שהיא פרצה.
The Intercept, אתר עתיר פרסים בינלאומיים, הוא ארגון חדשות אמריקני ללא מטרות רווח, שהתפרסם בחשיפת המסמכים שפרסם אדוארד סנואודן, שהיה עובד קבלן במערכת הביטחון בארצות הברית וברח לרוסיה. עוד חשף האתר שחיתויות פוליטיות בברזיל, וכן שתאגיד דופונט פגע בציבור ובעובדיו עם "רעלן הטפלון", באמצעות כימיקלים רעילים.
מהמסמכים הפנימיים של גוגל עולה כי בטרם חתמה על נימבוס עם ישראל, החברה ידעה שלא תוכל לבקר ולשלוט במה שהמדינה וצה"ל יעשו עם גוגל קלאוד, הענן שלה. "ענקית הטכנולוגיה הבינה את הסיכון באספקת כלי ענן ולמידת מכונה מתקדמים למדינה", נכתב באתר. "לא רק שגוגל לא תוכל לפקח באופן מלא או למנוע מישראל להשתמש בתוכנה שלה כדי לפגוע בפלסטינים, אלא שהחוזה עלול לחייב אותה לחסום חקירות פליליות של מדינות אחרות על השימוש שעושה ישראל בטכנולוגיה שלה".
מומחים למשפט בינלאומי אמרו ל-The Intercept שהעובדה שבגוגל היו מודעים לסיכונים ולכך שהיא לא תוכל לבצע בדיקת נאותות סטנדרטית עלולה להטיל עליה אחריות משפטית בעתיד, בשל הפרת זכויות אדם או הרג פלסטינים.
תגובת גוגל
גוגל סירבה לענות לשאלות האתר בדבר "הנראות של החברה לגבי השימוש של ישראל בשירותיה" ו-"איזו שליטה יש לה על פרויקט נימבוס". דניס דאפי-פארקס, דוברת גוגל, חזרה על תגובתה לפרסום בנושא דומה מהשנה שעברה: "היינו מאוד ברורים לגבי חוזה נימבוס, למה הוא מכוון, ומהם תנאי השירות ומדיניות השימוש המקובל, המסדירים אותו. דבר לא השתנה".
חלקים מהמסמך הפנימי דווחו בראשונה על ידי הניו יורק טיימס. החידוש של The Intercept הוא בחשיפת חוסר היכולת של גוגל לפקח על השימוש של ישראל בכלים שלה. "גוגל ידעה שבמסגרת המגבלות שהוטלו, תינתן לה נראות מוגבלת מאוד לאופן השימוש בתוכנה שלה. החברה לא הורשתה להגביל את סוגי השירותים והמידע שהממשלה, כולל משרד הביטחון והשב"כ, בוחרת להעביר לענן", נכתב באתר.
הטענה כל כך מוזרה, שכן אי אפשר היה למנוע מצהל להשתמש גם בשרתים שלא יושבים על אדמת ישראל, והדילאי בין חלק משרתי אירופה לשרתי ישראל בחלק מהמקרים כל כך לא משמעותי שזה לא מה שהיה עושה את ההבדל. חוץ מזה, מאחר שכל הפלטפורמה מנוטרת בחלקה עי בגוגל, צהל לא היה עושה שימוש לרעה שיכול היה להתחכות אלינו חזרה. על כן, עוד יותר סיבה שלא לעשות שימוש כזה בשרתי ישראל ("להרחיק את זה מאיתנו").
מה חושבים אלה. שבגלל כמה מחבלים ערבים מדינת ישראל תחשוף לעולם מה היא מאחסנת או עושה בענן ששילמה עליו כל כך הרבה כסף? ירדו מהפסים לגמרי