האקתון ייחודי: בני.ות נוער פותרים אתגרים של הממשלה
בני.ות נוער המשתתפים בתוכנית "ניצנים Pro" המופעלת על ידי עמותת בנתיבי אודי השתתפו בהאקתון שהתקיים במערך הדיגיטל הלאומי, ובמסגרתו עבדו על פיתוחים טכנולוגיים העונים על אתגרים אמיתיים משולחן הממשלה
מערך הדיגיטל הלאומי אירח האקתון של תלמידות ותלמידי י"ב מהפריפריה החברתית והגיאוגרפית, שבמסגרות קיבלו בני הנוער אתגרים אמיתיים משולחן הממשלה, ועבדו בצוותים בליווי מנטוריות ומנטורים מהתעשייה על פיתוחים טכנולוגיים ויזמיים.
ההאקתון התקיים כחלק ממסלול המאיץ של תוכנית "ניצנים PRO", המתמקד ביזמות, חשיבה מוצרית וטכנולוגיה. המשתתפים עברו תהליך מלא, מזיהוי בעיה ציבורית, דרך אפיון פתרון ועד הצגת רעיון ישים – תוך שימוש בידע שרכשו בתכנות ובחשיבה מוצרית. בין האתגרים: איתור גורמי זיהום אוויר חריגים עבור המשרד להגנת הסביבה, חיפוש חכם במיליוני פריטי תיעוד עבור יד ושם, ועוזר אישי וירטואלי לאזרחים ותיקים עבור משרד הרווחה. אתגרים נוספים עסקו בניהול תכנים חכם בשילוב בינה מלאכותית, חיבור בין משפחות קשישים לעובדים סיעודיים וניטור ודיווח על אירועים סביבתיים.
קרן קציר שטיבל, מנהלת לפיתוח עסקי בר-קיימא ואחריות תאגידית במערך הדיגיטל הלאומי, אמרה במהלך ההאקתון: כי "אנחנו מארחים את תוכנית המאיץ ומביאים לשולחן אתגרים אמיתיים שמשרדי הממשלה מתמודדים איתם ביום-יום. הרעיון הוא לפנות לדור הצעיר והסופר מוכשר של ניצנים PRO, ולאפשר להם להציע פתרונות חדשניים לאתגרים ציבוריים אמיתיים".
על פי נתוני עמותת בנתיבי אודי, המפעילה את תוכנית "ניצנים" בשותפות עם אגף התקשוב וההגנה בסייבר בצה"ל, כ-80% מהמשרתים ביחידות הטכנולוגיות מגיעים מאזור המרכז, אך התוכנית פועלת לשנות את המשוואה. כיום, כ-50% מבוגרי "ניצנים" מהפריפריה שהתגייסו בשנה החולפת ליחידות הטכנולוגיות בצה״ל הם בוגרי התוכנית. בכך עלה ייצוג בני הנוער מהפריפריה באשכול המחשוב בצה״ל מ־12% ל-19%.
סא״ל (מיל׳) קורין כהן־מתוק, מנהלת תוכנית "ניצנים", אומרת: "במיוחד בזמנים האלו, שבהם נראה כי גדל כאן דור שחווה אתגרים וקשיים בעקבות המלחמה והפגיעה הרציפה בשגרה הלימודית, משימות לאומיות כמו קידום בני נוער מהפריפריה הופכות משמעותיות הרבה יותר. אנחנו רואים צעירים שבוחרים לא לאפשר למציאות לעצור אותם ולבנות לעצמם עתיד טכנולוגי״.
תוכנית "ניצנים PRO" פתחה השנה שנת לימודים חדשה לאחר שתלמידים רבים באזורי קו העימות והעוטף חוו אובדן של ימי לימוד בשנתיים האחרונות. התוכנית מציעה מגמות התמחות ייחודיות, הפותחות דלתות לתפקידים מסווגים ביחידות הטכנולוגיות של צה״ל ובהמשך גם לתעשיית ההיי-טק.
תוכנית "ניצנים" פועלת כיום ב-89 יישובים ברחבי הארץ ומונה כ-5,000 חניכים וחניכות, וצפויה להגיע עד שנת 2030 לכ-10,000 משתתפים מדי שנה. היא כוללת ארבע חטיבות – מחטיבת ביניים, דרך תיכון ומכינה קדם־צבאית ועד מסלול ייעודי למשתחררים המעוניינים להשתלב בהיי-טק.
"הנוער הזה מוכיח שהפריפריה היא לא שוליים אלא עתיד", מוסיפה כהן מתוק. "בעתיד הלא רחוק, החניכים והחניכות שלנו יעמדו בחוד החנית הטכנולוגית של הצבא ואחר כך גם של ההייטק הישראלי".
הפעילות מתאפשרת בזכות שותפות רחבה בין עמותת בנתיבי אודי לבין משרדי הממשלה, רשויות מקומיות, מערכת החינוך, קרנות פילנתרופיות וגופים עסקיים, בהם גם בנק מזרחי טפחות וחברת WIX, שהרחיבו השנה את התמיכה גם לצפון הארץ ולקריית שמונה והסביבה.










תגובות
(0)