שיא של כל הזמנים באקזיטים – מול האטה בגיוסי ההון
דו"ח סיכום הרבעון השלישי של סטארט-אפ ניישן סנטרל חושף תמונה דואלית: שיא M&A היסטורי של 71 מיליארד דולר מתחילת 2025, מול צניחה של 38% בגיוסי הון פרטי
בסיכום הרבעון השלישי של שנת 2025 שפרסם היום (ג') סטארט-אפ ניישן סנטרל (Startup Nation Central – ר"ת SNC) הוגדר פרק הזמן הזה כתקופת מעבר, עם ניגודים חריפים באקוסיסטם החדשנות המקומי. מדו"ח הסיכום עולה כי בעוד שפעילות המיזוגים והרכישות (M&A) בישראל שברה שיאים היסטוריים, שוק גיוסי ההון הפרטי התכווץ משמעותית. SNC מציע את הדו"ח, המבוסס על נתוני פלטפורמת המידע העסקי Finder של הארגון.
עוד ניתן היה ללמוד מהמסקנות של סטארט-אפ ניישן סנטרל כי ההון הפרטי שגויס ברבעון הסתכם בכ-2.4 מיליארד דולר. נתון זה משקף ירידה חדה של 38% לעומת הרבעון השני, וזאת אם מנטרלים את סבב הגיוס הדרמטי של SSI (ר"ת Safe Superintelligence) של איליה סוצקבר, בהיקף 2 מיליארד דולר, שהתבצע בחודש פברואר. אם לא מנטרלים את העסקה, הירידה היא 59%. עם זאת, בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, היקף ההשקעות עלה ב-9% (בנטרול העסקה הקודמת של SSI).
במקביל לירידה בהיקף, גם מספר העסקאות הצטמצם ל-141 – ירידה של 24% לעומת הרבעון הקודם ו-38% לעומת הרבעון השלישי אשתקד. כך, לאורך שלושת הרבעונים הראשונים של 2025, המימון הפרטי הסתכם ב-11.9 מיליארד דולר – נתון המהווה עלייה של 13% לעומת התקופה המקבילה ב-2024 – אך יחד עם זאת נרשמה ירידה של 22% במספר העסקאות בתקופה זו (מ-725 ל-569).
מגמה בולטת ומנוגדת עליה מצביע הדו"ח היא העלייה בגודל החציוני של סבב גיוס, אשר צמח לשיא של כל הזמנים – 10.5 מיליון דולר, שמהווים עלייה של 50% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. נתון זה מדגיש את המגמה השלטת של מספר סבבים קטן יותר, אך בהיקף כספי גדול יותר.
הדו"ח חושף גם כי תחום הסייבר הוכיח שוב את חוסנו, ומשך 800 מיליון דולר במימון פרטי ברבעון, שהם 38% מסך ההון שגויס.
ההאטה ניכרה גם בפעילות המשקיעים: מספר המשקיעים הפעילים ירד ב-20% בפרק הזמן הנתון לעומת נתוני הרבעון השני, והגיע ל-230 – הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מאז תחילת 2024. למרות זאת, ייצוג המשקיעים הגלובליים נותר יציב, כשהם מהווים 57% מכלל המשקיעים, מה שמעיד על המשך העניין הבינלאומי באקוסיסטם הישראלי, כך לפי SNC.
ההימורים הנועזים ביותר: הסייבר מוביל את שיאי ה-M&A
בניגוד מוחלט להאטה בשוק הפרטי, פעילות המיזוגים והרכישות הגיעה ברבעון השלישי שסוכם כעת לשיאים חדשים – בחודשים יולי, אוגוסט וספטמבר נרשמו 31 עסקאות M&A בהיקף כולל של 31.8 מיליארד דולר. סכום זה דחף את היקף המיזוגים והרכישות מתחילת השנה ל-71 מיליארד דולר – נתון המהווה כמעט פי חמישה מהתקופה המקבילה ב-2024.
עסקאות אלו הובילו לשיא כל הזמנים באקזיטים בעקבות M&A, שהסתכמו ב-41 מיליארד דולר מתחילת השנה – פי שלושה מרמות 2024.
על פי הדו"ח, ההיקף החציוני של עסקאות M&A טיפס ל-269 מיליון דולר. המגמה הונעה על ידי רכישות ענק, ובראשן רכישת סייברארק (CyberArk) על ידי ענקית הסייבר פאלו אלטו (Palo Alto Networks) בסכום של 25 מיליארד דולר – שהיא הרכישה השנייה בגודלה בתולדות ההיי-טק הישראלי.
בין העסקאות הבולטות הנוספות נמנות רכישת ורינט (Verint Systems) תמורת 2 מיליארד דולר.
גם עסקאות אקזיט משמעותיות בתחום הסייבר כללו את רכישת Aim Security ב-350 מיליארד דולר, על ידי קייטו נטוורקס (Cato Networks) של שלמה קרמר, וכן רכישת פיינדינגס (Findings – או, בשמה הרשמי אידרה) ב-305 מיליון דולר, בידי דיג'ינקס (Diginex) הבריטית.
עוד ניתן ללמוד מהדו"ח כי תחום הסייבר שלט בנוף האקזיטים עם 58% מסך השווי הכולל. בנוסף, פעילות ההנפקות צברה תאוצה עם הנפקת eToro בנאסד"ק בהיקף של 700 מיליון דולר, והנפקת Via ב-NYSE בהיקף של 493 מיליון דולר.
אבי חסון, מנכ"ל סטארט-אפ ניישן סנטרל, סיכם את הממצאים והדגיש את הדינמיקה המשתנה בשוק: "הרבעון השלישי של 2025 מייצג שוק בתקופת מעבר. בעוד שהמימון הואט והמשקיעים הפכו לבררניים יותר, פעילות המיזוגים והרכישות המשיכה לשבור שיאים".
חסון הוסיף וציין כי "אנו רואים פחות סבבים, אך בהיקפי שיא, מה שמעיד על אמון בחברות המוכנות למהלך התרחבות (scale-ready). במקביל, רוכשים גלובליים מבצעים את ההימורים הנועזים ביותר שראינו עד כה על ההיי-טק הישראלי, במיוחד בתחום הסייבר".











תגובות
(0)