שפל בהשקעות וברכישות בסקטורים השונים בענף – מלבד באקלים-טק

על רקע חוסר היציבות בישראל, סטארט-אפ ניישן סנטרל פרסמה דו"חות סיכום לחציון הראשון של 2023 בסקטורים המובילים בטק הישראלי: סייבר, פינטק, פתרונות IT ותוכנה, אקלים, בריאות, מזון וחקלאות, והנתונים מדאיגים

האם דמוקרטיה היא הדלק לקטר של המשק?

בסיכום החציון הראשון של שנת 2023 פרסמה סטארט-אפ ניישן סנטרל (Start-Up Nation Central) דו"חות לניתוח הפעילות בסקטורים השונים, הבוחנים את תמונת המצב בטק הישראלי ומציגים את הפעילות בסקטורים הבולטים בתעשייה.

סיכום החציון הראשון לשנת 2023 בהיי-טק הישראלי נערך על בסיס ניתוח נתונים מפלטפורמת המידע המקיפה Finder. הדו"חות מציגים תמונת מצב בחיתוך סקטוריאלי משנת 2018, הבוחנים את הפעילות של ששת הסקטורים המשמעותיים באקוסיסטם המקומי: סייבר, פינטק, פתרונות IT ותוכנה, אקלים, בריאות, מזון וחקלאות.

מספר מגמות רוחביות בראיה חצי שנתית

המימון הפרטי הגיע לשפל של חמש שנים: במחצית הראשונה של 2023 צנח המימון הפרטי לגובה של 3.9 מיליארד דולר, סך ההשקעות הנמוך ביותר מאז שנת 2018 – ירידה של 29% ביחס לחציון קודם וירידה של 67% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. בין הרבעונים הראשון והשני של השנה, חלה ירידה של 10%. ירידה מתמשכת זו עומדת בניגוד למגמות המימון הפרטי, היציבות יחסית, הנראות בארצות הברית בין החציון הראשון של 2023 לחציון השני של 2022, כפי שהוצג על ידי נתוני PitchBook. בנוסף, סבבי גיוס בשלבים מוקדמים בישראל, במיוחד של פחות מ-20 מיליון דולר, חוו ירידה של 46%, לאחר תקופה יציבה במהלך 2022.

שפל של תשע שנים בהשתתפות המשקיעים בסבבי השקעה: היקף סבבי ההשקעות בחציון הראשון של שנת 2023 ירד ב-53%, בהשוואה לחציון המקביל אשתקד, וב-24%, בהשוואה לחציון השני 2022 – שפל של תשע שנים בהשקעות בסטארט-אפים ישראליים.

במקביל, נרשם שינוי בבחינת המשקיעים הדומיננטיים – לראשונה מזה עשור, משקיעים זרים מובילים את סבבי ההשקעה. המשקיעים הזרים הובילו 70% יותר סבבים מהמשקיעים המקומיים, ונכנסו להשקעות חדשות בהיקף הגדול ב-17%.

שפל בהנפקות במיזוגים וברכישות: שוק ההנפקות הראשוניות (IPOs) צנח לשפל מאז 2018, ירידה של 80 בהיקף הגיוסים בחציון הראשון, ביחס לחציון המקביל אשתקד, וירידה דומה במספר ההנפקות. הפעילות במיזוגים ורכישות (M&As), שהסתכמה בחציון הראשון של 2023 ב-1.3 מיליארד דולר, מהווה ירידה של 64% בסכום העסקאות ו-53% במספרן ביחס לחציון המקביל ב-2022 – מהנמוכות בעשור האחרון.

יריב לוטן, סמנכ"ל מוצר, פיתוח ודאטה ב-סטארט-אפ ניישן סנטרל: "חוסר הוודאות והשינויים הפנימיים בישראל, לצד השינויים הכלכליים העולמיים, באים לידי ביטוי בצורה בולטת בפעילות האקוסיסטם הישראלי ומשקפים האטה משמעותית ושפל בפעילות. ירידה זו, עומדת בניגוד למגמות מימון הון סיכון והיציבות היחסית הנראית בארצות הברית. בדו"חות אלו בחנו את תמונת המצב בפרספקטיבה סקטוריאלית כדי להציב זרקור על השינויים בכל אחד מהסקטורים. אנו נמשיך לבחון את ההשפעות המקומיות והגלובליות ולהציג תמונת מצב מקיפה ומדויקת על אודות הנעשה בטק הישראלי".

ומה המצב בסקטורים השונים?

הדו"חות בוחנים את פעילות הסקטורים השונים במספר חיתוכי תקופות – שנתי, חציוני ורבעוני – ומספקים את המידע המקיף ביותר מאז 2018. בנוסף, כל סקטור מציג את תתי-התחומים והשקעות פרטיות וציבוריות. סקטור הפינטק: בהתאם למגמות העולמיות, סך ההשקעות הפרטיות בישראל צנח בלמעלה מ-50% מ-6 מיליארד דולר ב-2021 ל-2.6 מיליארד דולר ב-2022, כאשר במחצית הראשונה של 2023 הושקעו בסקטור רק 545 מיליון דולר. למרות הירידות בהשקעות, ניכר שגל חדש של חברות מצליח לצבור אחיזה, תוך שיתוף פעולה עם שותפים אסטרטגיים גדולים, וניצול הכוח של Generative AI, והוא בעל פוטנציאל צמיחה גבוה. סיכום ממבט-על של ענף הפינטק בוצע בשיתוף עם Team8.

סקטור אבטחת הסייבר: במחצית הראשונה של 2023 התייצב סך ההשקעות הפרטיות בסקטור הסייבר על 1.05 מיליארד דולר (בדומה לחציון השני של 2022, יחד עם זאת בתוך ירידה של 57% ביחס לחציון מקביל אשתקד), המעיד על סימני איזון ראשוניים, לאחר מגמת ירידה עקבית בסקטור מאז סוף 2021. ההשקעות הפרטיות והציבוריות שמרו על יציבות ביחס לשנה שעברה, וסכומי המיזוגים והרכישות אף עולים על המחצית הקודמת, אולם הנתונים מראים ירידה ברבעון הראשון של השנה לעומת הרבעון הראשון אשתקד. סיכום ממבט-על של ענף אבטחת הסייבר בוצע בשיתוף עם Samsung NEXT Ventures.

סקטור פתרונות IT ותוכנה: ניכרת ירידה של 66% בסך ההשקעות הפרטיות, מ-1.34 מיליארד דולר בחציון השני של 2022 ל-450 מיליון דולר בחציון הראשון של 2023, בעיקר במימון עסקאות בשלבים מאוחרים, אולם ברבעון השני של השנה נרשמה עלייה בעסקאות בשלבים מוקדמים, בדגש על ארגוני Generative AI. סיכום ממבט-על של ענף פתרונות IT ותוכנה בוצע בשיתוף עם TLV Partners.

סקטור הבריאות (Health Tech): סך ההשקעות הפרטיות בסקטור הבריאות במחצית הגיע לרמה הנמוכה ביותר מאז 2018, עם 504 מיליון דולר בלבד בחציון, ירידה של 74% בהשוואה למחצית הראשונה של שנת 2022. למרות עלייה קלה בהשקעות מהרבעון הראשון לרבעון השני של 2023, ישנה ירידה של 42% במספר הסבבים. יחד עם זאת, חלה עלייה בהשקעות ציבוריות בתחום הפארמה והמכשור הרפואי, הנובעת משני סבבי גיוס גדולים.

סקטור האקלים-טק (Climate Tech): בניגוד לרוב הסקטורים האחרים, תחום האקלים-טק חווה עלייה במימון הפרטי וציבורי – 900 מיליון דולר לעומת 700 מיליון דולר במחצית השנייה של 2022. לצד פער שנרשם בהשוואה לשיא שחווה הסקטור במחצית הראשונה של 2022 – השקעות בגובה של 2.5 מיליארד דולר, הן במספר העסקאות והן בשוויין, ניתן להעריך באופטימיות שתחום זה יצליח להישאר יציב יחסית לתנאי השוק הנוכחיים, בזכות הביקוש לפתרונות טכנולוגיים לסילוק פחמן ולמעורבות הגבוהה של תאגידים בסקטור.

סקטור האגריטק והפודטק: מגמת הירידה בסקטור האגריטק והפודטק ניכרת כבר מהמחצית השנייה של 2022. במחצית הנוכחית נעשו בתחום עסקאות בסכום של 200 מיליון דולר, לעומת 600 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. מרבית הירידה נרשמה בתחום הפוד-טק. רבים מהסטארטאפים מגיעים לשלב המאתגר של מעבר לייצור המוני (scale-up), ומצב הכלכלה הגלובלית משפיע על מגמה זו. בתחום האגריטק, ההשקעות בסבבים המתקדמים שמרו על יציבות, ובהשוואה לרבעון הראשון של השנה, הוכפל ברבעון השני היקף ההשקעות באגריטק.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים