קולומביה מחכה לשינוי פוליטי עם הזדמנויות לחברות ישראליות

אחרי המונדיאל ולקראת חילופי השלטון בקולומביה, גוברת האופטימיות לחידוש היחסים ולצמיחה עסקית ● ימית איתיאל, הנספחת הכלכלית בקולומביה, קוראת לחברות ישראליות לבחון את השוק המקומי

ימית איתיאל, הנספחת הכלכלית של מינהל סחר החוץ במשרד הכלכלה והתעשייה של קולומביה.

האכזבה בעקבות ההדחה של נבחרת קולומביה בשמינית גמר המונדיאל, לאחר הפסד לשוויץ, עדיין מורגשת ברחובות המדינה – אך לצד האכזבה קיימת גם תחושת גאווה על עצם ההעפלה לשלב הנוקאאוט וההשתתפות בטורניר היוקרתי. אלא שמעבר למגרש הכדורגל, תשומת הלב של 53 מיליון תושבי קולומביה מופנית כעת לאירוע משמעותי הרבה יותר: חילופי השלטון הצפויים במדינה.

ב-7 באוגוסט אמור להיכנס לתפקידו נשיא קולומביה החדש, אבלרדו דה לה אספרייה – עורך דין ואיש עסקים המזוהה עם הימין – לאחר שניצח בבחירות בפער קטן את מועמד השמאל איוואן ספדה. השינוי הפוליטי מעורר ציפיות לשינוי במדיניות החוץ של המדינה, ובישראל עוקבים מקרוב אחר האפשרות לחידוש היחסים הדיפלומטיים בין המדינות.

ההערכות אופטימיות הן שממשלתו של הנשיא החדש תפעל להחזרת היחסים עם ישראל למסלולם – מהלך שעשוי לחזק גם את הקשרים הכלכליים והמסחריים בין המדינות. עם זאת ראוי לציין כי למרות המתיחות המדינית וניתוק היחסים הדיפלומטיים בתקופה האחרונה, הפעילות העסקית בין ישראל לקולומביה נמשכה, וחברות ישראליות המשיכו לפעול בשוק המקומי.

ימית איתיאל, הנספחת הכלכלית של מינהל סחר החוץ במשרד הכלכלה והתעשייה של קולומביה, קוראת לחברות ישראליות לבחון את הפוטנציאל במדינה ולהצטרף לעשרות חברות ישראליות שכבר פעילות בה – באופן ישיר או באמצעות סוכנים ונציגים מקומיים.

"קולומביה היא שוק חשוב באמריקה הלטינית עבור ישראל. אמנם היא אינה השוק הגדול ביותר באזור, אבל יש כאן פוטנציאל משמעותי והערכה רבה לטכנולוגיה הישראלית, למותג הישראלי ולחדשנות שמגיעה מישראל", אומרת איתיאל בראיון לאנשים ומחשבים.

לדבריה, המסר לחברות הישראליות הוא לבחון את ההזדמנויות במדינה, גם ללא קשר להתפתחויות הפוליטיות. "חברות שכבר פועלות כאן מייצרות סיפורי הצלחה גדולים. יש כאן ביקוש לפתרונות שישראל חזקה בהם – טכנולוגיה, יעילות, חדשנות ופתרון בעיות מורכבות", היא מוסיפה.

איתיאל מציינת כי קולומביה עוברת תהליך מואץ של דיגיטציה ואימוץ טכנולוגיות חדשות. "המדינה מתקדמת במהירות בתחומי הדיגיטציה, האוטומציה, הבינה המלאכותית והקוונטום. הפער המסוים מול ישראל בתחומים האלה הוא דווקא הזדמנויות עבור חברות ישראליות להיכנס לשוק ולתרום מהידע ומהניסיון שלהן".

כיכבה במונדיאל אך הודחה על ידי שוויץ. קולומביה.

כיכבה במונדיאל אך הודחה על ידי שוויץ. קולומביה. צילום: אילוסטרציה. ChatGPT

104 מיליון דולר יצוא ישראלי בשנה

בשנה האחרונה הסתכם הייצוא הישראלי לקולומביה בכ-104 מיליון דולר. עיקר הייצוא כלל מוצרים עתירי טכנולוגיה: ציוד רפואי, ציוד אלקטרוני, מערכות בקרה, תוכנה, תקשורת, פתרונות לחקלאות חכמה ומוצרים לתעשייה.

חברות ישראליות רבות פועלות בקולומביה בתחומים כמו סייבר ואבטחת מידע, פינטק, בריאות דיגיטלית, מים ואגרוטק. בין החברות הישראליות הידועות אשר להן פעילות במדינה ניתן למצוא את צ'ק פוינט (Check Point), סייברארק (CyberArk), ראדוור (Radware), נייס (NICE) ונטפים (Netafim).

תחום החקלאות מהווה מנוע צמיחה משמעותי בקולומביה, עם ביקוש גובר לפתרונות אוטומציה, השקיה חכמה, ניהול משאבים וטכנולוגיות לשיפור הפריון – תחומים שבהם לישראל יתרון יחסי.

לדברי איתיאל, "אם הממשלה החדשה אכן תחמם מחדש את היחסים עם ישראל, צפוי גידול בשיתופי הפעולה בעיקר בתחומים שבהם ישראל מובילה, כמו סייבר, אבטחת מידע, מים, חקלאות וטכנולוגיות מתקדמות".

2,100 סטארט-אפים והמטות האזוריים של ענקיות הטכנולוגיה

קולומביה היא הכלכלה הרביעית בגודלה בדרום אמריקה, עם תוצר בהיקף של כ-540 מיליארד דולר ואוכלוסייה של כ-53 מיליון תושבים. תחזיות הצמיחה מצביעות על גידול של כ-2.3%-2.8% בשנת 2026 – קצב מתון יחסית, אך חיובי.

תעשיית הטכנולוגיה המקומית נמצאת בצמיחה, בעיקר בזכות האוניברסיטאות והאקוסיסטם היזמי. לפי הערכות, פועלות במדינה כ-2,100 חברות סטארט-אפ, המהוות בסיס לשיתופי פעולה עם חברות ישראליות.

בבירה בוגוטה ממוקמים גם המטות האזוריים של חברות טכנולוגיה בינלאומיות גדולות, בהן גוגל (Google), מיקרוסופט (Microsoft) ואמזון ווב סרוויסז (AWS).

27 מיליון שקל בעסקאות לחברות ישראליות

איתיאל, שמכהנת בתפקיד מאז 2024, מציינת כי פעילות הנספחות הכלכלית כבר הובילה לסיוע משמעותי לחברות ישראליות. "עד כה הצלחנו לסייע לעסקאות כלכליות עבור חברות ישראליות בהיקף של 27 מיליון שקל", היא אומרת.

לדבריה, תפקיד הנספחות הוא לקדם את הייצוא הישראלי, למשוך השקעות זרות, לסייע בפתרון חסמי סחר ובעיות רגולטוריות, ולחבר בין חברות ישראליות לגורמים מקומיים. הנספחות מקיימת משלחות עסקיות מישראל לקולומביה ובכיוון ההפוך, מארגנת מפגשים וירטואליים ופיזיים ומשתתפת בתערוכות מקצועיות בתחומים שונים, בהם מים, בריאות דיגיטלית וחקלאות.

"יש לנו ערוץ פניות פתוח ליצואנים. חברות ישראליות יכולות לפנות אלינו ולקבל סיוע מותאם אישית בבחינת השוק, איתור שותפים מקומיים והתמודדות עם חסמים", אומרת איתיאל.

"האווירה כלפי ישראל חיובית"

לדברי איתיאל, למרות המתיחות המדינית בשנים האחרונות, התחושה ברחוב הקולומביאני כלפי ישראל אינה שלילית. "האווירה כלפי ישראל היא סבירה. אני לא חשה אנטישמיות או סנטימנט שלילי כלפי ישראלים. התחושה ברחוב היא של יחס חיובי, ויש ציפייה שבעקבות חילופי השלטון הנשיא הבא יחדש את היחסים עם ישראל".

היא מוסיפה כי שתי הכלכלות משלימות זו את זו: "לישראל יש טכנולוגיות רבות שיכולות לתרום לשיפור התפוקה והיעילות בקולומביה. יש הערכה רבה לחדשנות הישראלית, והפוטנציאל לשיתוף פעולה בין המדינות עדיין גדול".

לצד הציפייה לשינוי בזירה המדינית, חברות ישראליות עשויות למצוא בקולומביה שוק מתפתח עם צורך גובר בפתרונות טכנולוגיים – החל מסייבר ובינה מלאכותית ועד אנרגיה, מים וחקלאות חכמה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים