לשקר יש רגליים: קורונה פייק ניוז מתפשט מהר מחדשות אמת

לפי מחקר של אוניברסיטת אוקספורד הבריטית, מידע כוזב ומגמתי על הנגיף, שמקורו בכלי תקשורת שלוחי מדינות - למשל רוסיה, סין, איראן וטורקיה - זוכה להרבה יותר הפצה וחשיפה

הופיע או לא הופיע במדיה החברתית? מידע כוזב על הקורונה. צילום אילוסטרציה: BigStock

סיפורים מפוקפקים אודות נגיף הקורונה המגיעים מכלי תקשורת ממשלתיים, מרוסיה, סין, טורקיה ואיראן – משותפים יותר מאשר דיווחים של ארגוני חדשות גדולים ברחבי העולם. אתרי חדשות בשפות צרפתית, גרמנית, ספרדית ואנגלית מקבלים הרבה פחות שיתופים במדיה החברתית בארצות שזו אינן השפה הרשמית בהן, כך עולה ממחקר חדש של חוקרים באוניברסיטת אוקספורד שבבריטניה.

מדובר בפרויקט מתמשך, במסגרתו החוקרים בוחנים קמפיינים של דיסאינפורמציה בכלל, וכזב על הקורונה בפרט. החוקרים גילו כי אייטמים מכלי תקשורת מרכזיים, דוגמת לה מונד (Le Monde), דר שפיגל (Der Spiegel) ו-אל פאיס (El Pais) משותפים פי ארבע או חמש פחות, לעומת תכנים המגיעים מ-Russia Today ו-China Radio International, ועוד כלי תקשורת הפועלים בגיבוי מדינות.

על פי החוקרים, הממצא החוזר ונשנה היה, שלמרות שלכלי החדשות שבמיינסטרים יש נוכחות חזקה יותר מכל, הרי החדשות אשר מגיעות ממדינות בהן יש שליטה על כלי התקשורת, וכן מידע שהוא "זבל", בלשון החוקרים – מקבלים הרבה יותר שיתופים.

פייק ניוז. צילום אילוסטרציה: BigStock

פייק ניוז. צילום אילוסטרציה: BigStock

כך, עולה כי בממוצע, מאמרים המגיעים מכלי תקשורת מסורתיים ומכובדים, מקבלים כ-25 שיתופים לפוסט, ואילו פריטי מידע המגיעים מסין, רוסיה, טורקיה ואיראן – מקבלים 125 שיתופים. כאשר מכפילים את השיתופים הללו במיליוני ועשרות מיליוני משתמשים ועוקבים – מתקבל פער עצום בין החשיפה לחדשות אמת ובין חדשות מוטות או שקריות.

על פי החוקרים, חדשות כזב מופצות באופן נרחב, בין אם על ידי בוטים או בשל גידול אורגני בהפצה, בעוד שמקורות חדשותיים רגילים מגיעים רק לכמות דומה של אנשים.

כך, אף שלחדשות המסורתיות יש יותר תפוצה, הרי שפרטי חדשות המגיעים מכלי תקשורת מגובי ממשל, מייצרים הרבה יותר שיתופים, פר מאמר. הדבר קורה, ככל הנראה, כיון שאלה האחרונים נוטים לדווח על נושאים שנויים במחלוקת ומעוררי עניין.

כך, כלי תקשורת רוסים, המשדרים בצרפתית וגרמנית, הדגישו בעקביות את חולשת המוסדות הדמוקרטיים ואת אי הסדר האזרחי באירופה, ובמקביל, הציעו סוגים שונים של תיאוריות קונספירציה לגבי המגיפה. כלי תקשורת סינים וטורקים, המשדרים או כותבים בשפה הספרדית, קידמו תוכן היוצר תודעה לפיה טורקיה היא המובילה העולמית במאבק במגיפה. כלי תקשורת מרוסיה ואיראן יצרו תוכן מקטב, המיועד לקהל באמריקה הלטינית, ולמשתמשי מדיה חברתית דוברי ספרדית בארצות הברית.

החוקרים ציינו כי "ידם של המשתמשים 'קלה על המקלדת' – משמע שרבים עושים שיתוף, בלא לבדוק האם מקור האייטם הוא סוכנות ידיעות הפועלת בגיבוי ממשלתי, המנסה לפלג ולזרוע מחלוקת".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים