נחילי הכטב"מים עלו ליגה בשדה הקרב

על תזמור, שילוב, תיאום וסנכרון של מערכות, וגם ICT ושאר ירקות, כפי שאלו נכחו באירועי אמש

מילאו חלק במתקפה האיראנית על ישראל. הכטב"מים האיראניים.

"הנמלה לכשעצמה היא יצור פרימיטיבי, בעל יכולת לקלוט 15 סיגנלים. מי שמנהל אותן זו מערכת בלתי נראית, הקושרת אותן יחדיו. זו מערכת אולטימטיבית ובלתי מנוצחת, המשלבת רשת חכמה עם פריטי קצה פשוטים, היודעים להתאים עצמם במהירות למציאות משתנה. כך, כמערכות, הנמלים עושות דברים נפלאים, כגון בניית מגדלים. דוגמה אחרת היא תחנת מוניות מצויה: יש מרכז היודע היכן נמצאת כל מונית, כאשר כל הנהגים והמרכז מחוברים ברשת תקשורת אלחוטית ומעדכנים זה את זו בכל פריט מידע רלוונטי. כמו אצל הנמלים, החוכמה נמצאת ברשת. היתרון בשדה הקרב יימצא אצל מי שיצליח לתרגם את שתי הדוגמאות – הנמלים והמוניות – לכוח לוחם. בעיראק, ארה"ב הציגה לעולם את תחילתה של מהפכה זו, שיש בה אתגרים טכנולוגיים ואינטלקטואליים מרתקים". הדובר – גיורא שלגי, מנכ"ל רפאל, שהתראיין לאנשים ומחשבים לרגל פרישתו. המועד: היום לפני עשרים שנה. 

בחלוף שני עשורים, המהפכה עליה דיבר מנכ"ל רפאל שלגי, הושלמה, או לכל הפחות קיבלה מימוש מבצעי, פעמיים: במלחמת רוסיה אוקראינה, ואמש, בישראל – כאשר בשני המקרים, המדובר בכטב"מים איראניים. 

קצין מודיעין לשעבר, הבקיא בממד האווירי ובשחקנים הפועלים בו, אמר לאנשים ומחשבים כי "ישראל היא המדינה היחידה בעולם עם מערכת הגנה רב-שכבתית. ההגנה מורכבת ברובה מהפעילות הישראלית, משמע: בראש החזית נמצאים חיל האוויר ומערך ההגנה האווירית, ולצדם, שילוב של שיתופי פעולה – סיוע ארה"ב, מדינות נוספות ומדינות מהאזור. מדובר ב'טיפול' בנחיל של כטב"מים בסדר גודל שלא היה לו אח ורע, וכל הכבוד לישראל ולשותפותיה שהצליחו לבלום את האירוע. זו הייתה דוגמה מוצלחת להפעלה של מושג ה'שילוביות', והתוצאה – נכון להבוקר (א') – היא מאד מעניינת. זה לא טריוויאלי: האיראנים הוציאו לפועל אירוע מרשים צבאית, גם אם לא מדהים טכנולוגית". הבכיר ציין כי "כמו במקרים רבים אחרים, עלות המתקפה עמדה על רק כ-10% מהעלות של ההגנה".

המתקפה שהביאה את מערכות השו"ב לקצה

בכיר בעולם התקשוב הביטחוני ציין בפני אנשים ומחשבים כי "ההישג מרשים ביכולת להביא את מערכות השו"ב לקצה. אין כאלה דברים בעולם. נחיל הכטב"מים האיראני היה אמנם 'טיפש', אבל מערכות השו"ב נדרשו להיות מתואמות ומסונכרנות, והן עבדו בצורה יוצאת דופן. מדובר על תיאום של תשתיות ויישומי ICT של לפחות חמש מערכות שונות: כיפת ברזל, שרביט קסמים, חץ 2, חץ 3, וחימושים מיוחדים (חמ"מ) על המטוסים, בין השאר טילי אוויר-אוויר מסוג פיתון 5. החיבור והתזמור בין כל המערכות – הוא פלא שאין לזלזל בו, זהו הישג יוצא דופן. זו הייתה תצוגת תכלית מרשימה. המייחד את מה שאירע אמש הוא לא רק עצם המניעה, אלא הטיפול הכמותי. איראן רצתה לבחון את יכולת הספיקה של המערכות שלנו, בהתמודדות למול יותר ממאה טילי שיוט, ועמדנו במשימה בכבוד. זה משהו ייחודי בעולם. יש פה גם מסר עתידי לאיראן, אם היא תרצה לעשות בעתיד שיגורים נוספים לעברנו – כי יש סיכוי גבוה שנצליח להוריד אותם לפני שהם יגיעו למרחב האווירי של ישראל. התעשיות הביטחוניות עמלות על בנייה של המענה זה 30 שנה".

כטב"מים זולים – כעשרים אלף דולר ליחידה

על שיתוף הפעולה בעולם הכטב"מים בין איראן ורוסיה כתבה ד"ר לירן ענתבי, חוקרת בכירה ב-INSS באוקטובר 2022: "כטב"מים איראניים בשמי אוקראינה: לא 'שדה הקרב העתידי' שציפינו לו". לדבריה, "עיני צבאות העולם, ובהם גם צה"ל, נשואות לעבר הזירה האוקראינית, שם התעצם באחרונה שימוש בכטב"מים תוקפים, ובהם איראניים, הגורמים להרס רב ולאובדן חיי אזרחים. על ישראל להתכונן לאפשרות הסבירה כי במערכה הבאה ייעשה שימוש בכטב"מים דומים, שבלא היערכות מתאימה יכולים להפוך את אחת הערים המרכזיות בישראל לקייב של 2022… המתקפה הרוסית שבוצעה באוקטובר 2022 באמצעות כטב"מים מסוג שהאד-136 מתוצרת איראן אמורה להוות שיעור חשוב עבור צה"ל ומקבלי ההחלטות בישראל". 

לפי החוקרת ד"ר ענתבי, "מדובר בכטב"מים זולים יחסית (בהשוואה לכטב"מים מערביים) במחיר של כעשרים אלף דולר ליחידה. הכטב"מים הם בעלי יכולת נשיאת חימוש משוערת של כ-40 ק"ג וטווח טיסה של כ-2,500 ק"מ, הרלוונטי לישראל. הכלים הללו משייטים בגובה נמוך יחסית, שלרוב מסייע להם להתחמק מזיהוי מכ"מ. הם משתייכים למשפחת ה'חימושים המשוטטים' ומכונים גם 'כטב"מים קמיקזים', משום שהם מתנפצים על מטרתם ומשמידים את עצמם בתוך-כך. חימושים משוטטים (או שוהים) פועלים באופן עצמאי משיגורם לאוויר ומסוגלים לתקוף מטרות ללא הנחיה ידנית אנושית, אלא על פי פרמטרים שנקבעו מראש. כלים כאלו נחשבים ל'מערכות נשק אוטונומיות קטלניות', או 'רובוטים רצחניים' (Killer robots) –  מערכות שמאז 2013 נעשו ניסיונות באו"ם להגביל את השימוש בהם". 

היא סיכמה באומרה כי "חיוני עבור צה"ל ללמוד ולהיערך להתמודדות עם איומים אוטונומיים עתידיים שאינם רק אוויריים, שכן ניכר כי זה כיוון מרכזי של לוחמת העתיד". 

ד"ר צ'ק פרייליך, לשעבר סגן ראש המטה לביטחון לאומי (המל"ל), אמר לאנשים ומחשבים כי "אמש היינו עדים להגנה מוצלחת, כמעט דבר לא חדר לשטח ישראל. הייתה פה הצלחה של הגופים השונים, ובראשם חיל האוויר ומערך ההגנה האווירית".

ד"ר פרייליך, כיום חוקר בכיר ב-INSS – המכון למחקרי ביטחון לאומי – הוסיף כי "יש לי תחושה, שהאיראנים שלחו את הכטב"מים תחילה בכוונה, כדי לתת לנו התרעה של תשע שעות, בהן נוכל למזער את הנזקים". 

ונסיים בדברי ד"ר ענתבי, כאמור, מאוקטובר 2022: "על מערכת הביטחון הישראלית ללמוד היטב את הכטב"מים האיראניים, משום שלמרות שאיכותם ואמינותם אינה גבוהה כשל מוצרי התעשיות מערביות, הם יעשו את דרכם לסבב הבא של לחימה באזורנו וידרשו מענה".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים