עסקת טיקטוק: ממשל טראמפ יגרוף עמלת עתק של 10 מיליארד ד'
נחשף כי הממשל יקבל את מיליארדי הדולרים כדמי תיווך על העברת הרשת החברתית שהייתה במקור בבעלות סינית לידיים אמריקניות ● כיצד הפכה דאגה לביטחון הלאומי לרווח ממשלתי חריג, ומי הם המשקיעים המעורבים במהלך?
באחרונה נחשף פרט מדהים סביב עסקת העברתה של הרשת החברתית הפופולרית טיקטוק (TikTok) לידיים אמריקניות. על פי דיווחים של הוול סטריט ג'ורנל והניו יורק טיימס, ממשלו של הנשיא דונלד טראמפ עתיד לקבל סכום עתק של עשרה מיליארד דולר בתור מעין "עמלת תיווך" על אישור מכירת פעילות האפליקציה בארצות הברית.
נזכיר כי שורשיו של המהלך נעוצים עוד בזמן כהונתו הראשונה של טראפ, בשנת 2019 – כשהדרישה להפסקת פעילות טיקטוק בארה"ב עקב דאגות ביטחוניות הושמעה לראשונה. הדרמה הגיעה לשיא ב-2024, כאשר הנשיא לשעבר ג'ו ביידן אישר חקיקה שדרשה מהבעלים הסינים, חברת בייטדאנס (ByteDance), למכור את הנכס או לספוג חרם מוחלט במדינה.
עם שובו של טראמפ לבית הלבן, הוא שינה טון והחליט להציב את הצלת הפלטפורמה כיעד – בין היתר מתוך הכרה בפופולריות הרבה של האפליקציה בקרב מצביעים צעירים. למעשה טראמפ עצמו אפילו החל לעשות ברשת החברתית מבוססת הסרטונים הפופיים שימוש. כך קרה שבאופן חריג, הנשיא בחר להתעלם מהדד-ליין המקורי שהציב הקונגרס, והוציא צו נשיאותי שהקפיא את אכיפת החרם על הרשת החברתית ל-75 ימים. טראמפ המשיך להעניק הארכות נוספות לצו זה, במטרה להרוויח זמן שיאפשר את הבשלת המגעים בין בייטדאנס למשקיעים. המשא ומתן שהתנהל הוביל בסופו של דבר לפתרון של העברת פעילות האפליקציה בארה"ב לידי קבוצת משקיעים אמריקנית, בהובלתו של המיליארדר לארי אליסון מאורקל, המוכר כאחד מבעלי הברית והתורמים הבולטים של טראמפ. בעקבות הצלחת מגעים אלו, חתם הנשיא בספטמבר אשתקד חתם טראמפ על צו נשיאותי המאשר את העסקה. כפי שצוין בדיווח של הגרדיאן הבריטי, הנשיא הכריז במעמד החתימה: "זה בבעלות אמריקנים, ואמריקנים מאוד מתוחכמים… זה הולך להיות מופעל על ידי אמריקנים עד הסוף".
President Trump on the TikTok deal: “We have Great American Patriots that are buying it — very, very substantial people. People that love our country, and they’re very smart technologically and they will not let anything bad happen to TikTok.”
The “patriots” include Marc… pic.twitter.com/tsZKtiHedr
— AF Post (@AFpost) September 21, 2025
מי קטף לבסוף את טיקטוק ארה"ב?
העסקה נסגרה סופית ב-22 בינואר האחרון, עם הקמתה של ישות תאגידית חדשה שבה מחזיקה קבוצת משקיעים הכוללת גם, מלבד חברת התוכנה אורקל בראשות אליסון, את קרן ההשקעות סילבר לייק ועל אף גאוותו הלאומית של טראמפ גם את החברה האמירתית MGX. בייטדאנס נותרה עם החזקה חוקית מקסימלית של 19.9 אחוזים. עם סגירת ההסכם, הועבר תשלום ראשוני בסך 2.5 מיליארד דולר לקופת האוצר האמריקני, כאשר היתרה תשולם בתשלומים.
חשיפת ממדי העמלה כעת מעוררת ביקורת חריפה וסערה ציבורית. סגן הנשיא ג'יי די ואנס העריך את שוויה של החברה החדשה בכ-14 מיליארד דולר – נתון שמשמעותו היא שהממשל גוזר קופון בגובה של כ-70 אחוזים משווי העסקה. דיווחים שונים במדיה גם הדגישו את החריגות הקיצונית של המהלך בהשוואה למגזר הפרטי, שם בנקאי השקעות גובים לרוב עמלות הנמוכות מאחוז אחד בלבד משווי עסקאות דומות.
למרות הביקורת, גורמים רשמיים בממשל הגנו על המהלך בטענה שהתשלום מוצדק, לאור חלקו המכריע של הנשיא בניהול המשא ומתן מול סין, בפתרון סוגיות הביטחון הלאומי וכן בשמירה לבסוף על פעילות האפליקציה.
יצוין כי מסתבר ש-טראמפ עצמו אף רמז על סוגיית המעלה מראש. כפי שדווח בגרדיאן נשיא ארה"ב אמר בעבר כי ארצו תקבל "עמלה אדירה פלוס… רק על עשיית העסקה".
ביקרות על העסקה ועל תועלתה
ואולם ניכר כי ההתנגדויות לצעד המסוימת הולכות וגוברות. התקשורת מדווחת על גל ביקורות עז המופנה כלפי הנשיא, ובמקביל החלו לצוץ אתגרים משפטיים סביב ה"עמלה" השנויה במחלוקת.
יתרה מזאת, משקיעים פרטיים של רשתות חברתיות מתחרות הגישו החודש תביעה נגד טראמפ והתובעת הכללית פאם בונדי, בניסיון לבטל את האישור הממשלתי להקמת המיזם המשותף.
נציין כי גביית התשלום על התיווך בעסקה מצטרפת לשורת התערבויות תקדימיות אחרות שביצע הממשל הנוכחי במגזר העסקי, כמו למשל נטילת אחוזים מחברת אינטל ומרווחי מכירות שבבים של אנבידיה לסין.
מעניין לגלות כי למרות שהעסקה נועדה לפתור סוגיות של ביטחון לאומי, טימותי אדגר, מומחה לאבטחת סייבר ומרצה בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת הרווארד, טוען שהפרשה והעסקה דווקא הפכו את המצב לגרוע יותר. אדגר מסביר שבעבר החשש מהבעלות הסינית גרר בדיקות קפדניות שאילצו את טיקטוק לאמץ מרצון אמצעי הגנה מחמירים במיוחד (כמו "פרויקט טקסס") כדי להרגיע את הממשל. לדבריו, כעת, לאחר המכירה ושינוי הבעלות, הלחץ הוסר וטיקטוק כבר לא כפופה לאותו פיקוח קפדני, מה שמותיר אותה חשופה לאותן בעיות של פרטיות נתונים והיעדר רגולציה הנהוגות בשאר הרשתות החברתיות בארה"ב.












תגובות
(0)