800 יום ל-7.10: החברים שהפכו את הכאב לאנדרטאות וירטואליות

שלושה סטודנטים ממכללת אפקה, שאיבדו את חברם, עידן הרמן ז"ל, במסיבת הנובה, פיתחו את אפליקציית "שבילי זיכרון", שרותמת את הטכנולוגיה להנצחת נופלים ונרצחים - לא רק בטבח הנורא

מפתחי אפליקציית "שבילי זיכרון": נועם בן בנימין, בן מנדלסון ויוסי בן שושן.

היום (א') לפני 800 ימים בדיוק אירע טבח ה-7 באוקטובר – האסון הגדול ביותר בתולדות מדינת ישראל. מאז קמו שלל מיזמי הנצחה – על ידי קרובי משפחה, חברים ואנשים שלא הכירו אף אחד מהנרצחים, אבל הנושא והסיפורים שלהם נגעו להם מאוד.

אחד מאותם מיזמים הוא "שבילי זיכרון". מדובר באפליקציה שהקימו שלושה סטודנטים – נועם בן בנימין, בן מנדלסון ויוסי בן שושן – במסגרת הלימודים שלהם במכללת אפקה, לזכר חבר שלהם, עידן הרמן ז"ל, שנרצח במסיבת הנובה, וגם הוא למד במכללה.

הארבעה למדו הנדסת תוכנה, וקצת אחרי ה-7 באוקטובר היו צריכים לבחור רעיון לעבודת גמר. לדברי מנדלסון, "היינו במסיבת הנובה 12 חברים מהמושב שלנו, קדרון, ושני חברים ממש קרובים שלי, חברי ילדות – נרצחו. עידן ז"ל הוא אחד מהם. חווינו אירוע מאוד קשה ורצינו להקים מצפה זיכרון במושב לזכר הנרצחים. כשהתחלנו לעבוד על זה נתקלנו בביורוקרטיה, צורך בגיוס כספים, מורכבות במציאת מקום במושב ועוד. החלטנו להמשיך עם בניית האנדרטה הפיזית, שבימים אלה נמצאת בשלבי סיום, ובמקביל לפתח אפליקציה לאנדרואיד – מה שאפשר לבצע הרבה יותר מהר".

אפליקציית "שבילי זיכרון".

אפליקציית "שבילי זיכרון". צילום: דוברות מכללת אפקה

האפליקציה מאפשרת להנציח נופל.ת או נרצח.ת במלחמות ופעולות איבה, באמצעות טכנולוגיית מציאות רבודה. היא מציגה מפה של ישראל, ומאפשרת למנציחים למקם אנדרטה וירטואלית במקום שהם בוחרים בו ברחבי המדינה. כאשר המשתמש.ת מגיע.ה למקום, הוא.היא יכול.ה לראות דרך המצלמה את המודל התלת ממדי משתלב בסביבה הפיזית. "הטכנולוגיה מאפשרת למקם אובייקטים באמצעות המצלמה על גבי העולם האמיתי. המשתמש בוחר מקום במפה, פותח את המצלמה, מכניס פרטים על הנופל או הנופלים ובונה את האנדרטה הווירטואלית", ציין בן בנימין. "האפליקציה מתממשקת עם ספריית AI חיצונית (AI Meshi – י"ה), שמאפשרת לקחת תמונה של פריט של נופל שרוצים להכניס, כולל פרומפט, להמיר אותה למודל תלת ממדי ולמקם אותו בעולם הווירטואלי".

ממשק המשתמש של האפליקציה.

ממשק המשתמש של האפליקציה. צילום: דוברות מכללת אפקה

הסטודנטים ממכללת אפקה הונחו על ידי ד"ר מיכל הוכמן, ועומר ניניו ועדן סולומון, סטודנטיות ממכללת HIT בחולון, פיתחו את ממשק המשתמש של היישומון. בהקשר של ה-UI אמר בן בנימין כי "יש חשיבות לצבעים שבוחרים לטובת זיכרון והנצחה. זה צריך להיראות מושך, אבל גם לשמור על חוויית ההנצחה. היינו צריכים לבחור את גוון הצבעים, שם – שבילי זיכרון, ולוגו. יצרנו לוגו של אנדרטה משולב עם אייקון של מפה".

האם המדינה עזרה לכם באיזושהי צורה?
מנדלסון: "התקשינו לקבל ממשרד הביטחון את המאגר המלא, של כל הנופלים במערכות ישראל ופעולות האיבה. הצלחנו לקבל את המאגר של אלה שנפלו ונרצחו ב-7 באוקטובר. כדי להגיע לנופלים נוספים, יצרנו סקריפט שעובר בין הרבה נתונים מאתרים שונים והצלחנו ליצור דאטה בייס משלנו".

צילום: דוברות מכללת אפקה

כרגע, האפליקציה נמצאת ברמת האבטיפוס, לפני פרודקשן. "השאיפה היא להעלות אותה בעתיד לחנויות האפליקציות, כדי שאנשים יוכלו להוריד אותה ולהנציח את יקיריהם", אמר בן שושן.

לדברי מנדלסון, "בניית האפליקציה וכל ההשקעה שבאה איתה הגיעו מהמקום האישי, מהרצון לרתום את הטכנולוגיה שלמדתי במכללה ליכולת להנציח חברים שלי. כמו כן, משפחות וחברים של נופלים אמרו לי שההנצחה הווירטואלית הייתה חסרה להם. הפידבק שאנחנו מקבלים נותן לנו הרבה ביטחון להמשיך".

כיצד הלימודים במכללת אפקה סייעו לכם?
"לאורך ארבע השנים של הלימודים שלנו למדנו על הרבה מאוד כלים, למדנו להבין כיצד אנחנו מפתחים מערכת גדולה, איך אנחנו מגדירים את הדרישות ומהם היוז קייסס שכדאי לנו להשתמש בהם. מימשנו את זה בפרויקט שבילי זיכרון, כמו גם דברים שלמדנו בקורסי מיקרו-שירותים, ממשק משתמש ומחשוב ענן. סייעה לנו גם ההתמחות שביצענו בתחומי פיתוח אפליקציות לסלולר ו-AI. הכנסנו את כל הכלים שלמדנו ואת ההתמחות שביצענו למערכת, ואנחנו גאים במה שיצרנו".

אנדרטה שנבנתה במציאות רבודה באפליקציית "שבילי זיכרון".

אנדרטה שנבנתה במציאות רבודה באפליקציית "שבילי זיכרון". צילום: דוברות מכללת אפקה

להנציח ולטייל בשביל ישראל

בימים אלה עובדים מנדלסון, בן בנימין ובן שושן על אפליקציה ל-iOS, כך שגם משתמשי המכשירים של אפל יוכלו לבנות אנדרטאות וירטואליות. הם רוצים להפוך את האפליקציה למיזם עסקי. "אנחנו עובדים על זה", אמר מנדלסון. "החלק של הביזנס הוא קשה מאוד. אנחנו מחפשים את ההדרכה איך ממשיכים מפה, ומחפשים משקיע אסטרטגי, שיאפשר למיזם החשוב הזה לפרוח".

העובדה שעדיין אין למיזם משקיע לא מנעה משלושת הסטודנטים לחשוב על עוד רעיון, שהם עדיין לא מימשו: הנצחה של חבר נוסף שלהם, שנרצח גם הוא בנובה, על בסיס שיתוף חוויות מהטיולים שלו בשביל ישראל. "אחד החברים שלי שנרצח אהב מאוד לטייל בשביל", ציין מנדלסון. "ארוסתו סיפרה לי שהיא הייתה רוצה שתהיה פלטפורמה שתאפשר לשתף את החוויות שלו בטיוליו שם. זה גרם לנו לחשוב על עוד פיצ'ר, של יצירת דרך לזכר נופל או נרצח, שאפשר יהיה לצעוד בה עם המשפחה והחברים, כולל נקודות ציון. המציאות הרבודה יכולה ללכת לכל מיני כיוונים, גם מבחינת הנצחה, ומאפשרת להכיר את הנופל או הנרצח הרבה יותר טוב".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים