תוכן שיווקי

על פילוסופיה, על מידע, על תרבות דיגיטאלית ועל תואר אקדמי

שיחה עם ד"ר עובדיה עזרא, ראש החוג לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב

10/06/2010 12:00

"פילוסופיה, מידע ותרבות דיגיטלית" הוא שמה של תוכנית לימודים ייחודית של אוניברסיטת תל אביב, המציעה תואר מוסמך אוניברסיטה בפילוסופיה – בשנה אחת בלבד. בימים אלה פתח החוג לפילוסופיה בפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטה את ההרשמה למחזור השישי של התוכנית, שמיועדת לבעלי תפקידים ניהוליים, ביצועיים או מחקריים בתחומי ההיי-טק, מידע וטכנולוגיה, המדיה, הכלכלה והשיווק.

המחזור החמישי של הסטודנטים מסיים את התואר בימים אלה עם כ-30 סטודנטים, שנבחרו לאחר סינון קפדני. הגיל הממוצע של הסטודנטים הוא 35-45. חלקם אנשי היי-טק ואינטרנט, חלקם אנשי חינוך ותקשורת, אחרים הם עורכי דין ומעצבים גרפיים.

בין הקורסים הנלמדים בתוכנית אפשר למצוא קורסים על גוף ונפש, הקשר בין חומר לרוח ובין מציאות אמיתית למציאות וירטואלית, סוגיות בפילוסופיה של המדע והטכנולוגיה, פוליטיקה וחברה, רציונליות וטכנולוגיה, אתיקה בעידן הדיגיטלי, סביבה וחברה וקורס על שפה וטכנולוגיה.

ד"ר עובדיה עזרא, ראש החוג לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב, המנהל האקדמי של התכנית, אינו מופתע כלל מהצלחתה של התכנית ומהתגובות החיוביות שהוא מקבל מהבוגרים. "אנשים חושבים וביקורתיים הם הסטודנטים הטובים ביותר. ולכן השילוב המיוחד בין פילוסופיה לחדשנות טכנולוגית מניב תוצאות לימודיות והישגיות בלתי צפויות".

מה מיוחד בתוכנית?
"המהפכה הדיגיטאלית היא אולי המשמעותית בכל המהפיכות התרבותיות / תעשיתיות שחוותה האנושות. כל התחומים וביניהם תחומי הידע, הפוליטיקה, התקשורת ו..הפילוסופיה עובדים שינוי משמעותי. המיוחד בתכנית הוא מפגש הכל כך טעון ומפרה בין המהפיכה לבין עולם הפילוסופיה. תלמידי התכנית שהם ראש גשר של המהפיכה, יחד עם היותם סטודנטים סקרנים – יוצאים נשכרים ממפגש כזה, ומקבלים כלים חדשים להמשיך ולהתמודד ברמה פילוסופית עם המהפיכה, שהיא כמובן רק בראשיתה"

מדוע היא מתאימה לאנשי היי-טק?
"התכנית גובשה במיוחד לצרכיהם המיוחדים של בכירי עולם ההיי טק. המאפיין אותם כסטודנטים הוא מיעוט הזמן הפנוי, יחד עם אינטליגנציה גבוהה, סקרנות גבוהה ורצון אינסופי ללמוד. שילוב זה הביא לפיתוח תכנית לימודים מיוחדת, המאפשרת להם להשתלט תוך שנה על תחום ידע חדש ובלתי מוכר לחלוטין. השיעורים רוכזו לימי חמישי בערב ושישי בבוקר, והם כמובן שיעורים מיוחדים המיועדים אך ורק לתלמידי התכנית".

מה אומרים הבוגרים?
"כל מחזור אנחנו מופתעים מחדש מהתגובה החיובית. לא רק שהחשיפה לפילוסופיה מפרה את הבוגרים ומשכללת את החשיבה שלהם, אלא שאחדים מהם ממשיכים במסלול האקדמי, ולמרות שהתכנית אינה מחייבת כתיבת תזה, הם בוחרים לכתוב תזה כדי להמשיך ללימודי הדוקטורט. ברור שרבים מן התלמידים במחזור הנוכחי, הצטרפו לתכנית בעקבות המלצות חבריהם".

וסגל המרצים?
"סגל המרצים מורכב מחברי הסגל הבכיר של החוג לפילוסופיה ושל מכון כהן להיסטוריה ופילוסופיה של המדע. מדובר במרצים שהם בעלי שם בינלאומי בתחומם. פרופ' יוסף אגסי הוא אחד מחשובי הפילוסופים של המדע בזמננו. אחד מתחומי מומחיותו העיקריים הוא הפילוסופיה של הטכנולוגיה. פרופסור יואב אריאל, דקאן הסטודנטים, הוא מחשובי העוסקים בפילוסופיה סינית כיום, והוא משלב במחקרו באופן אקטיבי נושאים שונים מתחום התרבות הדיגיטלית. פרופסור ליאו קורי הוא מומחה בעל שם בתחום הפילוסופיה של המתמטיקה וההיסטוריה של הפילוסופיה. ד"ר אברהם מידן, פילוסוף ולוגיקן בעל שיעור קומה, הוא מנהלו של אחד מבתי התכנה הגדולים בישראל. ד"ר חגי כנען הוא אחד מבכירי החוקרים בישראל בתחום הפנומנולוגיה. ד"ר אלי דרזנר, לוגיקן ופילוסוף של הלשון ששימש בעבר כראש התוכנית, הוא אחד הפילוסופים הצעירים המבריקים והמבטיחים ביותר בישראל".

והכי חשוב – כמה זה עולה ואיך נרשמים?
"עלות ההשתתפות בתכנית היא  40 אלף ש"ח בתשעה תשלומים. את אתר התכנית ניתן למצוא בכתובת הבאה".

אירועים קרובים