הדו"חות מראים: ההיי-טק הישראלי חוזר לנתוני שיא

2025 הביאה עימה עליות בהשקעות ובאקזיטים של חברות טק ישראליות, בפרט בתחומי הסייבר וה-GenAI - כך לפי דו"חות שפורסמו היום (ב') ● הנתונים טובים גם בנטרול רכישות הענק של וויז וסייברארק

חץ שמצביע על עלייה על רקע תל אביב, בירת ההיי-טק של ישראל.

שני דו"חות שפורסמו היום (ב') מראים שההיי-טק הישראלי מתאושש, וחוזר למגמות שאפיינו אותו לפני ה-7 באוקטובר: הם מעלים שהן מספר האקזיטים והן ההשקעות בהיי-טק הישראלי רשמו ב-2025 עליות ניכרות – ולא רק בגלל עסקאות וויז וסייברארק.

סטארט-אפ ניישן סנטרל (SNC) ו-IVC יחד עם לאומיטק מבית בנק לאומי פרסמו היום, בנפרד, נתונים ראשונים לקראת הדו"חות השנתיים שלהם. יצוין כי קיימים פערים בין הדו"חות, עקב שוני בשיטות המדידה. כך או כך, מנתוני SNC עולה כי היקף המימון הפרטי של חברות סטארט-אפ ישראליות הגיע השנה ל-15.6 מיליארד דולר, בעוד שמספר סבבי ההשקעה ירד לרמה הנמוכה ביותר בעשור האחרון – 717. לעומת זאת, הדו"ח של IVC ולאומיטק מעמיד את היקף גיוסי ההון ב-2025 על 11.1 מיליארד דולר, ב-418 סבבי גיוס. מדובר בגידול של 15% בהיקפי הגיוסים, אך בירידה של 9% במספרם.

מקור: ג'מיני

מקור: ג'מיני צילום: מקור: ג'מיני

הגודל החציוני של השקעה פרטית, לפי הדו"ח של סטארט-אפ ניישן סנטרל, שמבוסס על נתוני פיינדר, רשם שיא של 10 מיליון דולר – זינוק של 67% לעומת 2024. לפי SNC, ההשקעות בשלבים מוקדמים התאוששו ל-3.9 מיליארד דולר, אף שמספר הסבבים ירד – מה שבארגון אומרים שמהווה "עדות לדינמיות שתומכת בהקמת חברות חדשות, אך ברף גבוה יותר". המימון בשלבי הביניים זינק ל-5.2 מיליארד דולר, בהובלת סבבי B ו-C גדולים יותר, בעוד שהמימון בשלבים המאוחרים ירד ל-2.5 מיליארד – "מה שמשקף גישה סלקטיבית יותר בראש משפך ההשקעות", ציינו עורכי הדו"ח. סבבי הענק היוו כ-50% מסך המימון הפרטי, והדגישו את הריכוזיות הגוברת של ההון.

האקזיט הבולט של השנה בהיי-טק הישראלי: מכירת וויז לגוגל. בתמונה מייסדי וויז: מימין - רועי רזניק, עמי לוטבק, אסף רפפורט וינון קוסטיקה.

האקזיט הבולט של השנה בהיי-טק הישראלי: מכירת וויז לגוגל. בתמונה מייסדי וויז: מימין – רועי רזניק, עמי לוטבק, אסף רפפורט וינון קוסטיקה. צילום: אבישג שאר ישוב

עלייה בהיקף ה-M&As – גם ללא עסקאות וויז וסייברארק

דו"ח IVC ולאומיטק מצביע על כך שההיקף הכולל של המיזוגים והרכישות בהיי-טק הישראלי הגיע ב-2025 ל-74.3 מיליארד דולר, ב-150 עסקאות. רוב הסכום מגיע משתי העסקאות הגדולות של השנה – רכישת וויז על ידי גוגל תמורת 32 מיליארד דולר וקניית סייברארק על ידי פאלו אלטו ב-25 מיליארד. אלא שגם ללא עסקאות אלה, היקף המיזוגים והרכישות רשם השנה עלייה של 12%.

עוד לפי אותו דו"ח, מספר האקזיטים בהיי-טק הישראלי טיפס השנה ל-180 עסקאות רכישה והנפקות ראשוניות, שהסתכמו ב-17.7 מיליארד דולר. ב-IVC ולאומיטק מציינים שלמספר הזה יצטרפו בחודשים הקרובים כ-63 מיליארד דולר – מה שתומך בצפי האופטימי של המשקיעים להחזרים משמעותיים בהמשך.

חלוקה לתחומים

שני הדו"חות מצביעים על כך שישראל ממשיכה להיות אומת הסייבר: לפי IVC ולאומיטק, כ-40% מהעסקאות השנה היו של חברות בתחומי הסייבר וה-GenAI, שגרפו כ-70% מסך ההון, ולפי דו"ח SNC, היקפי הגיוסים של חברות סייבר הגיעו ל-4.1 מיליארד דולר, כאשר הגודל החציוני לסבב עמד על 20 מיליון דולר. מדובר בהיקף גיוסים שני רק לתחום התוכנה הארגונית, שעמד על 4.5 מיליארד דולר והיקף עסקה של 10 מיליון – חצי מזה של סטארט-אפ בתחום הסייבר. תחום ה-הלת'טק הוביל במספר העסקאות עם 152 סבבים.

אחת ההנפקות המוצלחות של השנה. יוני אסיא, מנכ"ל איטורו ואחד ממייסדיה.

אחת ההנפקות המוצלחות של השנה. יוני אסיא, מנכ"ל איטורו ואחד ממייסדיה. צילום: עיבוד ממוחשב, Shutterstock

נתון נוסף מעלה שהמימון לחברות ציבוריות גדל בהיקף משמעותי והגיע ל-10.3 מיליארד דולר, כאשר במרכז עמדו ההנפקות של איטורו, נבן ו-ויה.

מספר המשקיעים הפעילים בסטארט-אפים ישראליים הצטמצם ל-592, כאשר 60% מהם אלה משקיעים גלובליים.

מומנטום של סוף שנה

הדו"ח של IVC ולאומיטק מותיר מקום לאופטימיות רבה גם בשנה הבאה: הוא מצביע על כך שברבעון הרביעי של השנה עמדו הגיוסים של חברות הסטארט-אפ הישראליות על 3.43 מיליארד דולר – עליות של 45% לעומת הרבעון השלישי ושל 37% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.

"ישראל – עוגן גלובלי לטכנולוגיות קריטיות"

בסטארט-אפ ניישן סנטרל אומרים כי "במבט כולל, הנתונים מחדדים נקודה מהותית: חלק משמעותי מהעסקאות הגדולות השנה הן לא תגובה מיידית להתאוששות, אלא תוצאה של תהליכי השקעה ורכישה ארוכי טווח, שהחלו חודשים ולעתים שנים קודם לכן, והבשילו דווקא בתקופה של חוסר ודאות. הבחירה של משקיעים ותאגידים גלובליים להשלים עסקאות בהיקפים חסרי תקדים מעידה לא על היעדר סיכון, אלא על עומק האמון בטכנולוגיה, בצוותים וביכולת של החברות הישראליות לייצר ערך – גם בתנאים מאתגרים".

"2025 לא סימנה חזרה לשגרה, אלא מעבר לבשלות המבוססת על אמון גבוה. כשאנחנו רואים ענקיות גלובליות כמו אנבידיה, שמעמיקות את הנוכחות הפיזית והאנושית שלהן בישראל, לצד שיא של 74.3 מיליארד דולר בעסקאות מיזוגים ורכישות, אנחנו מקבלים אישור לכך שישראל היא עוגן גלובלי לטכנולוגיות קריטיות כמו בינה מלאכותית וסייבר", אמר אבי חסון, מנכ״ל SNC.

מנכ"לית לאומיטק, מיה אייזן-צפריר, ציינה כי "השנה שחלפה משקפת עוצמה והמשך צמיחה של ההיי-טק הישראלי – חרף תקופה ממושכת של אי ודאות וטלטלות בזירות המקומית והגלובלית. היכולות והמוניטין שנצברו בישראל בעשורים האחרונים בתחום הסייבר, יחד עם המובילות שאנחנו רואים בתחום ה-AI, מהווים מכפיל כוח ונכס אסטרטגי עבור ישראל".

לדברי גיא הולצמן, יו"ר IVC, "שנת 2025 מסתיימת עם הישג יוצא דופן באקזיטים. אחרי כמה שנים של האטה, עסקאות המיזוגים והרכישות חזרו לסדרי הגודל שראינו בסוף העשור הקודם, ואף עלו עליהן. אנחנו מאמינים שהסנטימנט החיובי יימשך גם בשנה הבאה".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים